Tacikistan Afganistan'da Taliban iktidarından endişeli

Tacikistan Afganistan'da Taliban iktidarından endişeli

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Afganistan'daki Taliban iktidarını tanımayacaklarını ifade etti.

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Pakistan Dışişleri Bakanı ile yaptığı görüşmede Taliban'ı Afganistan'ın meşru yönetimi olarak tanımayacaklarını belirtti.

Taliban'ı "zalim" olarak niteleyen İmamali Rahman, Taliban'ın Afganistan'da halkı katledeceğini iddia etti.

Ayrıca Tacikistan Cmhurbaşkanı, Afganistan'da Taciklerin nüfusun %46'sını oluşturduğunu iddia ederek Afganistan'ın yönetiminde büyük bir rol almaları gerektiğini ifade etti. 

Taciklerin Afganistan nüfusuna oranlarına dair genel kabul ise %27 civarında oldukları yönünde.

Afganistan'da Tacikistan'dan daha çok Tacik yaşıyor.

Son yıllarda Afganistan'daki Tacik nüfusta Taliban'a yönelik desteğin arttığı gözlemlenirken, Tacikistan yönetiminin endişesinin, Afganistan'daki Taliban yanlısı Taciklerin Tacikistan halkını etkilemesi olduğu belirtiliyor.

Taliban, Tacikistan sınırında Tacik nüfusun yoğun olduğu Tahar ve Badahşan gibi illeri, Tacik nüfustan oluşan güçleriyle kontrol altına almıştı. Taliban birliklerini, hareketin üst düzey Tacik lideri Kari Fasihuddin komuta ediyordu.

İmamali Rahman'ın Afganistan endişesi

Eski bir Sovyet yetkilisi Tacik olan İmamali Rahman (1952-) Tacikistan'ın bağımsızlığının ardından ülkenin yönetimini elinde bulundurmaya devam etmeye çalışan Komünist yöneticiler arasındaydı.

Bu yöneticiler, 1992'de halk devrimiyle yönetimi kaybetmelerinin ardından Rusya'dan ve Orta Asya rejimlerinden Tacikistan'ı müdahale etmesini istemişti. Tacikistan'a Rusya'nın müdahalesiyle 1992-1997 döneminde yaşanan Tacikistan İç Savaşı, 100 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden olmuştu.

1994'ten bu yana Tacikistan'ı "tek adam rejimi" ile yöneten İmamali Rahman, ülkedeki İslami hareketlere ve Müslüman nüfusa baskılarıyla biliniyor. Afganistan'ın ülkesini etkileyeceğinden endişe ettiği düşünülen İmamali Rahman bu nedenle 1996-2001 döneminde Ahmed Şah Mesud başta olmak üzere Kuzey İttifakı'na ve 2001'de ABD'nin Afganistan'ı işgaline de destek vermişti. 

İmamali Rahman'ın, Pençşir'de Ahmed Mesud'a hava yoluyla destek sağladığı da iddia ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum