Tacikistan'da ordu güçleri ve göstericiler arasında gerilim büyüyor

Tacikistan'da ordu güçleri ve göstericiler arasında gerilim büyüyor

Tacikistan İçişleri Bakanlığı, Gorno (Dağlık) Badahşan bölgesinde bulunan Ruşan noktasında 'terör örgütü' mensuplarına yönelik düzenlenen operasyonlarda birçok silahlı üyenin öldüğünü öne sürdü.

Tacikistan İçişleri Bakanlığı, Gorno (Dağlık) Badahşan bölgesinde bulunan Ruşan noktasında 'terör örgütü' mensuplarına yönelik operasyonlarda birçok silahlı üyenin öldüğünü öne sürdü.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, aranmakta olan çok sayıda kişinin Ruşan bölgesinin Derzud köyünde etkisiz hale getirildiği belirtildi.

Bakanlık ayrıca, "operasyonlar sırasında bir örgüt liderinin de yakalandığını" iddia etti.

Tacikistan ordusunun operasyonlarında çok sayıda silah ve mühimmata da el koyulduğu öne sürüldü.

Öte yandan ordu güçleri, Gorno (Dağlık) Badahşan bölgesindeki silahlı grupların saldırılarında 1 Tacik askerinin öldüğünü açıkladı.

İnsan hakları grupları, Tacikistan ordusunun "silahlı grup mensubu" olarak öldürdüğünü açıkladığı kişilerin sivil göstericiler olduğunu ifade ediyor.

Tacikistan yönetimi bölgede kasıtlı olarak sivilleri hedef almakla suçlanıyor.

Tacikistan hükümeti geçtiğimiz günlerde, insan hakları ihlallerine karşı protesto düzenleyen göstericilere yönelik sert müdahalede bulunmuş ve açılan ateş sonucu en az 25 gösterici hayatını kaybetmişti.

Bölgedeki gerilim tırmanmaya devam ediyor

İçişleri Bakanlığı'nın "terörle mücadele operasyonu" olarak tanımladığı müdahale sonrası bölgede gerilim artmıştı.

Bölgedeki Pamir halkı, Tacikistan yönetimini, insan hakları ihlallerine karışmakla suçlamasının yanı sıra iş ve barınma konusunda ayrımcılığa uğradıklarını belirterek yıllardır çeşitli gösteriler düzenliyor.

Tacikistan hükümeti, bölgede "ulusaşırı destek alan terör gruplarına karşı operasyon düzenlediğini" iddia ediyor. Ancak insan hakları grupları sivillerin hedefte olduğunu vurguluyor.

Dağlık Badahşan bölgesi

Tacikistan'ın Gorno Badahşan özerk vilayeti, 64.200 kilometrekare arazisi ve 240 bin nüfusuyla ülkenin yüz ölçümünün yüzde 45'ini ancak nüfusunun sadece yüzde 2,6'sını kapsıyor.

Bu bölgeye komşu Afganistan'ın Badahşan İli'nde de yaşayan Pamirler, Gorno Badahşan'da çoğunluğu oluşturuyor.

1992-1997 yıllarında gerçekleşen Tacikistan İç Savaşı'nda Gorno Badahşan rejim muhalifi tavrı nedeniyle soykırıma varan ve özellikle de Pamirlerin hedef aldığı katliamlara maruz kalmış, ağır hasar görmüştü.

İç savaşın etkilerinin gerginliği halen bölgede gözlemleniyor.

Tacikistan'daki yönetim Asya'nın en baskıcı rejimlerinden biri olarak bilindiğinden halkın bu gibi durumlarda protesto yapmaya endişe ettiği belirtiliyor.

Tacikistan güvenlik güçlerinin vatandaşları keyfi olarak gözaltına aldığı ve öldürdüğü çeşitli raporlara yansıyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.