Tahran: Suudi Arabistan Kürt Militanları Destekliyor

Tahran: Suudi Arabistan Kürt Militanları Destekliyor

Kuzeybatı İran'ın Oşnaviye bölgesinde, Devrim Muhafızları ve İran Kürdistanı Demokrat Partisi arasında çatışmalar geçtiğimiz hafta patlak verdi.

İranlı üst düzey askeri yetkililerden Tümgeneral Muhsin Rezai, geçtiğimiz günlerde üstü örtülü bir biçimde Suudi Arabistan'ın İran ile çatışan Kürt grupları desteklediğini belirtti. Suudi Arabistan'ın desteklediği iddia edilen grup olarak, İran-Irak sınırında faaliyet gösteren İran Kürdistanı Demokrat Partisi (İKDP)'ne işaret edildi. 16 Haziran 2016 tarihinde Kuzeybatı İran'ın Oşnaviye bölgesinde (Kürt dilinde Şino), Devrim Muhafızları ve İKDP arasında çatışmalar yaşandı. 

İKDP, daha önce bir takım politik kadroların Kürt savaşçılar ile birlikte Sergiz ve Kereske bölgelerine gönderildiğini ve burada İran ordusu tarafından kuşatıldıklarını 6 üyelerinin öldürüldüğünü duyurmuştu. İran devlet televizyonu da çatışma ile ilgili görseller yayınladı ve İKDP'nin çatışmalara katıldığını belirtmeden "Kürt gruplar" ifadesi kullandı. 

İran Devrim Muhafızları Kara Kuvvetleri komutanı Muhammed Pakpur, "Irak sınırında iki ayrı hücrenin İran'a sızmaya çalıştıklarını ve ülke içinde sabotaj ve terör saldırıları gerçekleştirmek istediklerini" açıklamıştı. Pakpur, "Çatışmalar, birkaç saat sürdü ve bazı teröristler öldürüldü." dedi. Çatışmalarda 5 İran askerinin de öldüğünü İran daha sonradan duyurmuştu. 

İKDP, daha önce çatışma ile ilgili 20 İran Devrim Muhafızı askerinin öldürüldüğünü, 14'ünün de yaralandığını açıklamıştı.

İran Kürdistanı Demokrat Partisi

İKDP, 1945 yılında kurulan sol tandanslı ayrılıkçı bir Kürt milliyetçisi harekettir. 26 Şubat tarihinde İran'a karşı silahlı mücadelesine yeniden başlayacağını açıklamıştı. Ayrıca İKDP, Mecid Han köyünde İran Besiç güçlerine bir saldırı gerçekleştirdiğini de bu süreçte duyurmuştu. İKDP, 1989 ile 1996 yılları arasında İran yönetimine karşı ölümcül saldırılar düzenlemiş ve çatışmalara girmişti. Ancak bundan sonraki süreçte barışçıl bir politikayı devreye sokmuştu.


 İran Kürdistanı Demokrat Partisi'nin kadın askerlerden oluşan birliği

Bununla birlikte Kürdistan Özgürlük Partisi (KÖP) adındaki başka bir Kürt grup da geçtiğimiz Nisan ayında İran'a karşı silahlı saldırılarına yeniden başlayacağını duyurmuştu. KÖP komutanı Hüseyin Yazdanpana Eşark el Evsat gazetesine bu süreçte yaptığı açıklamada, "İran, çok geniş çatışma ve ayaklanmanın arefesinde. Bütün İran şehirleri bundan etkilenecek." demişti. 


 İran Kürdistanı Demokrat Partisi'nin bayrağı

Muhsin Rezai: Emirleri Suudi Arabistan veriyor

İran Devrim Muhafızları komutanlarından Muhsin Rezai, Pazartesi yaptığı açıklamada, "Suudi Arabistan'ın İran'a iki terör hücresini yönlendirdiğini" söyledi ve bu yönlendirilen grup üyelerinin öldürüldüğünü ileri sürdü.

Instagram hesabından yaptığı bir paylaşımda Rezai ayrıca, Kürt grupların Erbil'de Suudi yetkililerden aldığı emirlerle hareket ettiğini belirtti. Erbil, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin başkenti. 

Yemen başta olmak üzere Ortadoğu'daki Şii grupları destekleyen ve silahlandıran İran, Suudi Arabistan etkisinin hissedildiği Bahreyn'de de Sünni ağırlıklı yönetime karşı yükselen gösterileri destekliyor. İran ayrıca, Irak'ta IŞİD'e karşı faliyet gösteren Şii milis gruplar ile olan ilişkisi ve desteğini de gizlemiyor. 

Kuzey Irak Kürdistan Yönetimi ile sıklıkla gerilim yaşayan İran'ın bölgedeki PKK unsurlarını desteklemeye başladığı iddia edilmişti. Kürt Yönetimi'nin bağımsızlık ısrarı ve İran tandanslı eski Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile yaşadığı sorunlar, İran ile de arasının açılmasına neden olmuştu. 

İran'ın yarı resmi haber kanalı Fars Haber Ajansı'nda yer alan habere göre Rızai Suudi Arabistan'a yönelik, "Yemen'de, Irak'ta ve Suriye'deki mağlubiyetlerinize bakın ve Müslümanları katletmeyi bırakın." açıklamasında bulundu.

Kaynak: Mepa News ve Now Media

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.