"Tahran'daki saldırıları düzenleyenler İran vatandaşı"

"Tahran'daki saldırıları düzenleyenler İran vatandaşı"

İran parlamentosu ve Humeyni'nin türbesinde düzenlenen ve en az 12 kişinin öldüğü saldırıları İran vatandaşı IŞİD mensuplarının düzenlediği ortaya çıktı.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Rıza Seyfullahi devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, İran Meclisi ve Humeyni'nin türbesine saldırı düzenleyen saldırganların İran vatandaşı olduğunu ve İran'ın farklı bölgelerinden IŞİD'e katıldığını açıkladı.

İran haber ajansları, Tahran'daki saldırılarda en az 12 kişinin öldüğünü ve 42 kişinin de yaralandığını bildirmiş, İran Devrim Muhafızları ise saldırılardan dolayı Suudi Arabistan ve ABD'yi suçlamıştı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise "İran'ın mesajı her zaman olduğu gibi terörizmin küresel bir soru olduğu ve bugünün dünyasında terör, aşırılık ve şiddete karşı birlik olarak bölgesel ve uluslar arası düzeyde işbilriği yapılması yönündedir" açıklamasında bulundu.

Saldırı İran'da IŞİD tarafından üstlenilen ilk saldırı oldu. IŞİD Mart ayında ilk defa Fars dilinde bir propaganda videosu yayınlamış ve İran'ın içinde saldırılar düzenleme tehdidinde bulunmuştu.

Irak, Suriye ve Yemen'de yüzbinlerce Şii milisi koordine eden İran, Sünni gruplara karşı savaşta önemli bir konumda.

İran'ın yaklaşık yüzde 90'ı Şii'lerden oluşuyor, ülkedeki Sünni Müslümanlar özellikle Pakistan ve Irak sınırındaki bölgelerde yaşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.