Tahriru'ş Şam, IŞİD'in 'rüyalarını' anlattı

Tahriru'ş Şam, IŞİD'in 'rüyalarını' anlattı

Tahriru'ş Şam Heyeti'ne (HTŞ) bağlı medya organı tarafından Hama doğu kırsalındaki IŞİD varlığıyla ilgili bir video yayınlandı.

Tahriru’ş Şam Heyeti'ne (HTŞ) bağlı medya organı tarafından Hama doğu kırsalındaki IŞİD varlığıyla ilgili bir video yayınlandı.

HTŞ'ye bağlı medya organlarından "Emced" geçtiğimiz gün yayınladığı yaklaşık 22 dakikalın bir filmde, Hama kenti doğu kırsalında HTŞ öncülüğündeki muhaliflerin kontrolündeki bölgelere sızan IŞİD unsurları işleniyor. 

Bölgede IŞİD unsurlarıyla HTŞ'ye bağlı muhalifler arasında ilk dönemde yaşanan çatışmalara ait görüntüler de yer alırken, örgütün muhaliflerin kontrolündeki bölgere nasıl sızdığı HTŞ'ye bağlı askeri yetkililerin ağızlarından aktarılıyor.

"Ahmak Rüyalar"

Muhalif gruba bağlı yayın organı tarafından servis edilen film "Ahmak Rüyalar" ismini taşırken, filmde IŞİD'in muhaliflerin kontrolündeki bölgeye nasıl sızdığı konusu rejim güçleriyle ilişkilendirilmiş.

"Rejimin gözü önünde bölgeye sızdılar"

HTŞ'ye bağlı bir askeri yetkilinin filmde aktardığı ifadelere göre, Hama doğu kırsalındaki Ukayribat bölgesinde kuşatma altında olan IŞİD unsurları, askeri araçları ve çok sayıda savaşçısıyla rejimin açtığı 9 kilometre derinliğindeki bir koridordan muhaliflerin kontrolündeki bölgelere geçiş yaptı.


Askeri yetkilinin ifadelerine göre, IŞİD unsurlarının rejim tarafından oluşturulan bu koridordan geçişi sırasında iki taraf arasında herhangi bir çatışma yaşanmadı. 

"Üç bölgeden saldırıya geçtiler"

IŞİD unsurlarının muhaliflerin kontrolündeki bölgeye sızmasının ardından ilerleme çabası içinde olduğunu aktaran askeri yetkilinin anlattıklarına göre, IŞİD'e bağlı güçler toplamda üç farklı cepheden muhaliflerin kontrolündeki bölgelere sızmaya başladı.

HTŞ'ye bağlı güçlerin IŞİD'in ilerleme girişimine hemen karşılık verdiğini ve bölgede ani bir askeri operasyonun başlatıldığını aktaran yetkili, şiddetli çatışmaların ardından bölgeyi zaten dağınık olarak kontrol altında tutan IŞİD unsurlarının geri çekildiğini ve daha küçük bir alanda sıkıştırıldığını ifade ediyor.


"Çok kısa bir sürede birçok bölgeyi geri aldı"

IŞİD'in bölgeye ilk sızdığı günden itibaren başlayan çatışmalarda birkaç gün gibi kısa bir süre içinde birçok stratejik öneme sahip bölgenin örgütten geri alındığı bilgisi de "Şamil El Ensari" isimli askeri yetkilinin aktardığı diğer bilgiler arasında.


Muhaliflerin ilk saldırısıyla geri alınan bölge


Şamil El Ensari

"Devlet olduklarını sandılar"

Videoda konuşan HTŞ'ye bağlı diğer bir askeri yetkili, "Ebu Ahmed El Muhacir" tarafından aktarılan ifadelere göre IŞİD, muhaliflerin kontrolündeki bölgeye ilk sızdığı dönemde, herhangi bir karşılık görmeden bölgede ilerleyebileceği yönünle planlarda bulunmuş. Örgütün kendisini 'devlet' sandığını ifade eden El Muhacir, konuşmasında bu konuya yanılgıda olduklarını vurguluyor.


Ebu Ahmed El Muhacir

IŞİD'in propaganda kanallarından servis ettiği videolardaki gibi bölgeye girip, karşılık görmeden ilerleyebileceğini sandığını aktaran El Muhacir, HTŞ güçlerinin IŞİD ile karşı karşıya gelmesinin hemen ardından hafif silahlar ile başlayan çatışma sonrasında IŞİD unsurlarının bölgeden geri çekilmek zorunda kaldığını ifade ediyor.

"Çatışmalarda 20'ye yakın IŞİD'li kendisini havaya uçurdu"

Ebu Ahmed El Muhacir'in aktardığı bilgilere göre, 20'ye yakın IŞİD'li yaşanan çatışmalar sırasında (üzerlerindeki paylatıcı kemerleri kullanarak) kendilerini hiçbir hedef gözetmeksizin havaya uçurdu. 

Kimi IŞİD mensuplarının yaşanan çatışmalar sırasında kendisine yaklaşıldığı sırada, kimisinin "teslim ol" uyarısının ardından, kimisinin bir ağacın altında kimisinin ise boş bir evin odasında kendisini havaya uçurduğunu aktaran El Muhacir, IŞİD'lilerin sadece kendilerini öldürdüğünü ifade ediyor.

"'Eman' vermemize rağmen kendisini patlattı"

Ebu El Leys San'ani isimli askeri yetkilinin anlattığına göre, Hama doğu kırsalındaki çatışmalarda bir bölgede sıkıştırılan IŞİD'liye 'eman' verilip silahını teslim teslim etmesi söylendi. San'ani'nin aktardığı bilgiye göre, bölgede sıkıştırılan ve etrafı sarılan IŞİD'li üzerindeki paylayıcı düzeneği infilak ettirerek kendisini havaya uçurdu.


Ebu El Leys San'ani

HTŞ tarafından yayınlanan filmde muhalifler ile yaşanan çatışmalar sırasında kaçan IŞİD unsurları birçok kez havadan görüntüleniyor. Servis edilen görüntülerde kırmızı çember içinde gösterilen IŞİD unsurları, "Hariciler çetesi" olarak isimlendirilirken HTŞ'ye bağlı muhalifler ise "Mücahitler" olarak belirtilmiş.

"Kontrollerindeki bölgeleri rejime bırakarak geri çekildiler"

San'ani'nin aktardığı diğer bilgilere göre, IŞİD muhailflerden ele geçirdiği birçok bölgeden geri çekilirken, bunu takip eden süreçte arkasından gelen rejim güçleri IŞİD'in geri çekildiği bölgeleri kontrol altına aldı.


Siyah: IŞİD'in kontrol ettiği bölge


IŞİD'in geri çekilmesiyle bölge rejim güçlerinin kontrolüne geçiyor.

IŞİD'in geri çekildiği son bölgeden, Hama doğu kırsalındaki başka bir bölgeye yaklaşık 68 araçlık bir konvoyla rejimin savunma hattının 500-600 metre önünden geçtiğini aktaran San'ani, IŞİD'e ait konvoyun geçişi sırasında rejim güçlerinin bir müdahalede bulunmadığını ifade ediyor.


IŞİD'in rejimin savunma hattı önünden geçtiği bölge

HTŞ'ye bağlı medya organı "Emced" tarafından servis edilen filmin son kısmında, muhaliflerin Hama ili doğu ve kuzey, Halep'in ise güney kırsalında rejim güçleri ve yabancı Şii milisler ile IŞİD'e karşı iki aydan fazla bir süredir mükavemet gösterip karşı saldırılar düzenlediği ifade ediliyor. 

Genel anlamda filmde, IŞİD'in bölgede amacına ulaşamayacağı mesajı açık bir şekilde dile getiriliyor.

Hama'nın kuzey ve doğu kırsalında HTŞ'ye bağlı muhalifler ile rejime bağlı güçler ve IŞİD arasındaki çatışmalar halen devam ediyor. Öte yandan rejime bağlı güçler Hama ili kuzey-doğu kırsallarında muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri yoğun topçu ateşi altına alırken, Rusya'ya ait savaş uçakları da rejim güçleri ve yabancı Şii milislere hava desteği sağlamakta.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.