Tahriru'ş Şam'dan açıklama: Birleşme olmadan ateşkes olmayacak

Tahriru'ş Şam'dan açıklama: Birleşme olmadan ateşkes olmayacak

Tahriru'ş Şam, Ahraru'ş Şam ile yaşanan çatışmalara ilişkin bir açıklama yayınlayarak birleşme çağrısı yaptı.

Suriye'de birçok gün önce iki büyük muhalif grup arasında başlayan gerginlik devam ediyor. Gerginliğe ilişkin her iki taraf da birçok açıklama yayınlamıştı.

İki grup arasındaki çatışmaları bitirmek için bölgede bazı ilim adamları bir ateşkes girişiminde bulunmuştu. Tahriru'ş Şam bu girişim ile ilgili bir açıklamada bulunarak "birleşme olmadan bir ateşkesi kabul etmiyoruz" mesajı verdi. Açıklama sosyal medyada yayınlandı.

"Müslüman kanı akıtılmasın istiyoruz"

Grup açıklamasının başında şu ifadeleri kullandı ve ateşkes girişime saygı duyduklarını ancak bazı noktaların açıklanmaya muhtaç olduğunu ifade etti:

"Dün faziletli bir grup şeyh Kuzey Suriye’de Hey’et Tahriru’ş Şam ile Ahraru’ş Şam arasında meydana gelen çatışmaların durdurulmasına çağıran bir girişim ilanında bulundu. Bunun yanında konuyla ilgili problemler ve çözümleriyle ilgili yetkili bir kurul hazırladılar. Bizler Müslümanların kanlarının korunmasına çaba gösteren değerli şeyhlerin çabalarını takdir edip önemsemenin yanında, haksız yere hiçbir Müslümanın kanının akıtılmamasına olan hırsımızı tekit ediyor ve bu şerefli girişimle ilgili olarak bazı hususlara değinmek istiyoruz."

"Hiç kimseye karşı savaş başlatmadık"

Açıklamanın devamında, ateşkes girişimine ilişkin üç konuya değinildi. Bunlardan ilki, Tahriru'ş Şam'ın saldırıları başlatan taraf olmadığı ifadesiydi:

"Şunu tekit ederiz ki, bizler hiç kimseye karşı savaş başlatmadık. Harekete geçmemiz, yalnızca uzun bir süredir sabrettiğimiz saldırganlık ve bağye karşıdır. Defalarca bunu sulh ve ittifaklarla uzaklaştırmaya çalışsak da, bu saldırganlıklar hiçbir engel olmadan devam etmekte hatta daha da artmakta."

"Birleşme olmadan ateşkes girişimleri başarısız olur"

Tahriru'ş Şam, ateşkes girişiminin tam anlamıyla sonuç vermeyeceğini söyledi. İki grup arasında daha önce yaşanan gerginliklerin ardından varılan anlaşmalar da geçici olarak kalmıştı. Grup bu nedenle geçici bir girişime karşı olduklarını, tam bir birleşmenin yegane çözüm olduğunu ifade ederek açıklamasına şu ifadelerle son verdi:

"Öncekiler gibi bu girişim de sahayı Allah’ı razı edecek şekilde istenilen bir birliğe ulaştıramayacaktır. Bu türden girişimler bugün sahanın yaşamış olduğu tehditler karşısında duramayacağı gibi, bu dağınıklık ve parçalanmışlık haliyle bunlarla yüzleşemeyiz.

Gerçek bir girişim, parçalanmışlık ve tefrika halini sonlandırıp kurtarılmış bölgelerde otonom bir idare için reel bir proje sunulmasıdır. Savaş ve barış kararlarına sahip, sahada Suriye devrimi için varlık kararları alabilen; siyasi baskılardan, görüşmelerin bahislerinden ve diğer yönden uluslararası güçlerin oyunlarından uzak; yine ancak mücrim rejimin ve destekçilerinin çıkarlarına yarayan savaş ve çatışmalardan uzak bir proje olmalıdır.

Son olarak, zikri geçen hususları içermeyen her çözüm önerisi, sadece projelerin uyuşmaması ve çıkar çakışmalarıyla alevlenecek olan altında kor bulunan kül gibidir. Bu durumda ilk kaybedecek olan Suriye halkı olacaktır. Allah’ın izniyle bizler kurtarılanları birleştirecek tekbir siyasi-askeri hizmet projesine onay vermeye hazırız."

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.