Tahrir'uş Şam'ın Cundul Aksa siyaseti nasıl olacak?

Tahrir'uş Şam'ın Cundul Aksa siyaseti nasıl olacak?

Suriye'nin çiçeği burnunda en geniş muhalif örgütlenmesinin, kucağında bulduğu sorunlara karşı siyasetinin nasıl olacağı merak konusu.

ANALİZ | mepanews.com

Suriye'nin pek çok önemli grubunun bir araya gelerek geçtiğimiz günlerde teşkil ettikleri ve ilanının hemen akabinde onlarca farklı grubun katılım gösterdiği Heyet Tahrir'uş Şam isimli en önemli direniş grubu, Hama bölgesinde faaliyet yürüten Cundul Aksa içindeki IŞİD ile bağlantılı hücrelerinin ortadan kaldırılması için düğmeye bastı. Cundul Aksa grubu bilindiği gibi son dönemde Ahrar'uş Şam başta olmak üzere pek çok direniş grubu ve ÖSO ile çeşitli ihtilaflar yaşamış, Hama’da rejime karşı başarılı operasyonlarıyla bir dönem popülerlik kazanmış fakat hemen ardından bu gruplarla problem yaşamaya başlamıştı. Hama’daki başarılı operasyonları neticesinde savaşçı sayısı 3 bine yaklaşan Cund'ul Aksa grubu oldukça popülerlik kazanmış ve bu popülerliğini bölgede IŞİD'vari bir yapılanma gerçekleştirmek üzere kullanmaya başladığı iddia edilmişti. Cundul Aksa grubu içerisinde bazı hücrelerin IŞİD tarafından manipüle edildiği ve bazı alt grupların IŞİD'e bağlı oldukları ve IŞİD militanlarının İdlib bölgesindeki faaliyetlerini organize ettikleri ileri sürülmüştü. Bunun üzerine Ahrar'uş Şam hareketi, pek çok ÖSO grubu Cund'ul Aksa'ya savaş ilan etmiş ancak yaşanan çatışmalarda çok sayıda Ahrar'uş Şam savaşçısı esir alınırken, iki taraftan da çok sayıda kişi yaşamını yitirmişti.

Şam'ın Fethi Cephesi'ne 'biat'

Cund'ul Aksa Genel Komutanı bu süreçte Sam'ın Fethi Cephesi’nin yaptığı arabulucuklar neticesinde Şam'ın Fethi Cephesi’ne katılmış ve 3 bin savaşçısı olan grubun üyeleri Şam'ın Fethi Cephesi’ne dahil olmuşlardı.

Bu süreçte Ahrar'uş Şam hareketi, Hama’da büyük başarılar elde etmekte iken Cundul Aksa’ya saldırmanın doğru olmadığı yönünde eleştirilere maruz kalmıştı. 

Cundul Aksa grubunun Şam’ın Fethi Cephesine geçmesi,  Ahrar'uş Şam ve diğer bazı gruplar tarafından Şam'ın Fethi Cephesi‘nin IŞİD bağlantılı 'aşırı' kimseleri ve grupları barındırdığı şeklinde eleştirilmesine sebep olmuştu.

Ancak Şam'ın Fethi Cephesi ve bağlantılı olduğu diğer gruplar; Cund'ul Aksa sorununun çözümü için çatışmanın doğru bir yöntem olmadığı, zaten çatışma neticesinde Ahrar'uş Şam ve diğer ÖSO gruplarının ağır kayıplar verdiği ve bu sorunun uzun bir süre iki taraftan çok kanın dökülmesine neden olacağı şeklinde açıklamalar ile yaptığı arabuluculuk çalışmaları neticesinde Cund'ul Aksa’dan suçlu bulunanların mahkemeye teslim edilmesi ve 'aşırı' olan kimselerin mahkeme kararı neticesinde gereken cezaya uğraması şartları ile Cund'ul Aksa'nın bağlılık yeminini kabul etmişti. Neticede Cund'ul Aksa grubu içerisinde bulunan bini aşkın savaşçı Şam'ın Fethi Cephesi’ne geçmiş ya da diğer gruplara katılmıştı. Ankca çok düşük oranda bir grubun IŞİD’e bağlı olarak faaliyetlerini sürdürmeye çalıştığı ifade ediliyordu.

Cund'ul Aksa'ya karşı 'İslami mücadele'

Şam'ın Fethi Cephesi grubu geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Cund'ul Aksa’dan geriye kalan küçük bir grubun Şam'ın Fethi Cephesi’ne verdiği bağlılık sözünün gereklerini yerine getirmediğini, sürekli biçimde sorun çıkardığını, mahkeme kurallarını tanımadığını bununla beraber Ahrar'uş Şam grubunun da aynı şekilde mahkeme şartlarını kabul noktasında eksiklikleri ve ihmalleri bulunduğunu ilan ederek, Cund'ul Aksa’nın artık kendi korumaları altında bulunmadığını ve 'aşırı' görüşleri olan bu kimseleri kesinlikle korumayacaklarına ilan etmişti. Bunun üzerine Cund'ul Aksa Hama’da kontrol noktaları kurdu ve diğer muhalif gruplarına saldırılar gerçekleştirdi. 

8 Şubat tarihli haritada Cun'ul Aksa'nın (siyah) Kuzey Hama'da kontrol ettiği ve diğer tüm muhalif gruplara (yeşil, mavi) karşı 'korunaklı alan' ilan ettiği bölge gösteriliyor:


Kurdukları kontrol noktalarından diğer direniş gruplarının geçişini engelleyen Cundul Aksa Suriye'de yeni bir krizin derinleşmesine neden oldu. Heyet Tahrir'uş Şam liderlerinden Ebu Abdülmelik El Şami bugün yaptığı bir açıklamada, "Cund'ul Aksa grubuna karşı İslami kuralların gerektirdiği tarzda bir mücadele konusunda düğmeye basıldığını" ilan etti. 

Önümüzdeki günlerde Heyet Tahrir'uş Şam’ın Cundul Aksa grubuna karşı kapsamlı bir harekât başlatabileceği ve IŞİD bağlantılı hücrelerin tamamen elimine edilebileceği konuşuluyor. Astana'daki görüşmelere ve laik-demokratik akımlara karşı duruşuyla ön plana çıkan Heyet Tahrir'uş Şam'ın Cund'ul Aksa ile yaşayacağı tecrübeler, 'aşırı' gruplara karşı da müsamahakâr olmayacağını göstermesi açısından önemli bir sınav olacak.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.