Taliban Afganistan'da bir ilçeyi ele geçirdi

Taliban Afganistan'da bir ilçeyi ele geçirdi

Taliban'ın Afganistan'ın kuzeyinde bir ilçe merkezini kontrol altına aldığı bildirildi.

Taliban'ın Afganistan'ın kuzeyinde bir ilçe merkezini kontrol altına aldığı bildirildi.

Yerel kaynakların aktardığı bilgilere göre Taliban, ülkenin kuzeyindeki Faryab ilinin Almar ilçe merkezini kontrol altına aldı. Taliban mensuplarının uzun süredir kuşatma altında tuttukları Almar ilçe merkezine dün gece saatlerinde girdikleri bildirildi.

Bölge kaynakları, yaklaşık 3 ay önce Almar İlçe Polis Müdürü olarak atanan Emin Patang'ın, beraberinde çok sayıda polisle beraber Taliban'a teslim olduğunu aktardı.

Almar ilçe merkezi, Faryab ilinin merkezi olan Meymene şehrine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunuyor.

Bölgenin konumu: 

Kabil hükümeti kaynakları, Almar merkezindeki hükümet güçlerinin çekildiğini ve ilçenin Taliban kontrolüne girdiğini doğruladı.

Taliban bölge genelinde bir süredir saldırılarına devam ediyordu. Hareket Mart ayı başında, bölgenin batısında bulunan Badgis iline bağlı Bala Murgab bölgesinde Kabil hükümetine ait en büyük askeri üssü ele geçirmişti.

"Yüzde 90'ını Taliban kontrol ediyor"

Faryab yetkilileri bu yılın başında, ilde Taliban'ın hakimiyetini artırdığını bildirmişti.

Yetkililer, geçtiğimiz yıl her ilçede yaklaşık 30 ile 40 köyün hükümet tarafından kontrol edildiğini, bu yıl ise artık hükümet birliklerinin ilçe merkezlerinde kuşatılmış halde olduğunu ifade ediyor. Kaynaklar geçtiğimiz yıl düzenlenen kapsamlı operasyonlarda başarı elde edilemediğini, insanların sebepsiz yere yerlerinden olduğunu ve maddi kaynakların israf edildiğini savunuyor.

2019-2020 yıllarında Faryab'da Taliban'a karşı düzenlenen operasyonlara ABD askerleri de katılmış, başarı elde edilemeyen operasyonlarda resmi rakamlara göre en az 3 Amerikan askeri de öldürülmüştü.

faryab2021-2.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Faryab aynı zamanda Kabil hükümetinin kuzeydeki en önemli güçlerinden olan Özbek asıllı savaş ağası Abdurreşid Dostum'un da kalelerinden biri sayılıyordu. Bölge kaynakları, Faryab'da hükümetin sadece ilin kuzeydoğudaki Andhoy, Kargan, Karkul ve Han-i Çerbağ ilçelerinde etkisinin olduğunu, Dostum'a bağlı güçlerin çekilmesi halinde buraların da Taliban eline geçeceğini belirtiyor.

STK yetkilisi Seyyid Zeynuddin Abidi de Faryab'da hükümetin sadece 10 ilçe merkezini kontrol ettiğini, ana yolların dahi Taliban kontrolünde olduğunu ifade ediyor. Bölge kaynaklarına göre Faryab'ın yaklaşık yüzde 90'ı Taliban kontrolündeyken, hükümet her geçen gün alan kaybediyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.