"Taliban Afganistan'da petrol yataklarını ele geçirebilir"

"Taliban Afganistan'da petrol yataklarını ele geçirebilir"

Taliban'ın Afganistan'ın kuzey bölgesinde petrol yataklarını ele geçirebileceği ifade ediliyor.

Taliban'ın Afganistan'ın kuzeyindeki Saripul ilinde yer alan petrol yataklarını ele geçirebileceği ifade ediliyor.

Ülkenin kuzey bölgesinde yer alan Saripul ili, Taliban'ın Afganistan'da yoğun olarak etkinlik gösterdiği bölgelerden biri. Taliban il merkezine doğru saldırılarını sıklaştırırken, bölgedeki petrol yatakları da Taliban eline geçme ihtimaliyle karşı karşıya.

Saripul, Afganistan'daki petrol yataklarının önemli bir noktası. Bölge yetkilileri, eğer Kabil hükümeti gereken ciddiyeti göstermezse Saripul'daki petrol yataklarının kısa bir süre sonra Taliban eline geçebileceğini ifade ediyor.

Saripul il meclisi başkanı Muhammed Nur Rahmani ilde Aralık ayında Taliban'a karşı bir operasyon başlatılacağının söylendiğini ancak bu operasyonun hiçbir zaman gerçekleşmediğini ifade etti. İl vali sözcüsü Vahidullah Emani de petrol kaynaklarını korumak üzere bölgede bulunan askeri ekipman ve araçların değerinin milyonlarca dolar olduğunu ve bunların da Taliban eline geçme tehlikesi bulunduğunu dile getirdi.

Kabil hükümeti yetkilileri ise böyle bir riskin olmadığı görüşünde. İçişleri Bakanlığı sözcüsü Necib Daniş, ilin Taliban eline geçmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını öne sürerken, Saripul'da bulunan hükümet görevlileri aynı fikirde değil.

Taliban'ın geçtiğimiz günlerde il merkezi yakınlarındaki askeri noktalara düzenlediği saldırılarda en az 20 askerin öldürüldüğü aktarılmıştı.

Afganistan'da birçok maden ve yeraltı kaynağı Taliban tarafından kontrol ediliyor. Badahşan gibi birçok ilde Taliban'ın altın gibi kıymetli madenlerin kontrolünü elinde bulundurduğu ve bu madenlerden önemli miktarda gelir elde ettiği belirtiliyor.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.