"Taliban afyonun ham madesi olan haşhaşın ekimini yasaklamaya başladı"

"Taliban afyonun ham madesi olan haşhaşın ekimini yasaklamaya başladı"

Taliban'ın, iktidara gelmesinin ardından 1999'da yaptığı gibi haşhaş ekimini tamamen yasaklamaya başladığı belirtiliyor.

Afganistan'da kazandığı zaferin ardından iktidara gelen Taliban'ın ülke genelinde afyonun ham maddesi olan haşhaşı da yasaklamaya başladığı bildiriliyor.

Haşhaş hayvan yemi, yağ ve ilaç sektörü gibi çeşitli alanlarda da kullanılabiliyor. Fakat uyuşturucunun yasaklanıp haşhaş üretiminin serbest bırakıldığı durumlarda, kaçak yollarla haşhaştan afyon, afyondan ise eroin üretimini tam olarak engellemek mümkün görülmüyor.

Bu sebeple Taliban'ın haşhaş ekimini ve ticaretini Afganistan genelinde yasaklamaya başladığı belirtiliyor.

Bölge kaynakları, yasak sebebiyle haşhaş fiyatlarının yüzde 400 arttığı ve yasaklama sürecinin devam ettiğini aktarıyor.

Taliban hareketi siyasi ve askeri bir güç olarak Afganistan'da kurulduğu 1994'ten itibaren uyuşturucuyu yasakladığını duyurmuş ama haşhaş ekimini başka alanlarda da kullanıldığı için yasaklamamıştı. 

Fakat Taliban'ın kararına rağmen haşhaşların kaçak yollarla eroine dönüştürülmesi tam olarak engellenememiş, bunun üzerine 1999'da Taliban, Afganistan genelinde haşhaş üretimini yasaklamıştı.

Bu yasak 2000'de Afganistan kaynaklı eroin üretiminin %97 oranında azalmasına neden olmuştu.

Taliban'a karşı savaşan Kuzey İttifakı'nın hakim olduğu Afganistan'ın kuzeydoğusunda eroin ekiminin ittifakın finansmanı için devam ettirmesi sebebiyle bu oran %100'e ulaşmamıştı.

Haşhaşın yasaklanması, uyuşturucu dışında kullanıldığı alanlara engel olduğundan Afganistan'ı zora düşürse de Taliban'ın uyuşturucuyla mücadelesi dünya çapında takdir toplamıştı. 2000 yılında Birleşmiş Milletler, Afganistan'daki Taliban yönetimine uyuşturucuyla etkin mücadelesinden ötürü resmi olarak özel teşekkürde bulunmuştu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.