Taliban: Batı, Motivasyonlarımızı Anlamada Başarısız

Taliban: Batı, Motivasyonlarımızı Anlamada Başarısız

Taliban, liderleri ölse de savaşa devam edeceklerini açıkladı. Açıklamaya göre Batı'nın temel hatası ise, Taliban'ın motivasyonlarını anlayamaması.

Taliban, geçtiğimiz günlerde eski lideri Ahtar Mansur'un ölümü üzerine bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada liderlerinin öldürülmesi yada tutuklanmasının hareketi zayıflatmayacağı belirtildi. Taliban bu tarz kayıplara rağmen dini bir zorunluluk olarak gördükleri savaşlarını devam açıkladı. Açıklamada ayrıca Batı'nın Afganistan'da on beş yıl boyunca başarısız olduğunu çünkü, cihat grubunun psikolojisini anlamakta başarısız olduğunu belirtti. 

İlgili açıklama, 13 Haziran tarihinde Taliban'ın propaganda kollarından biri olan Voice Of Jihad adlı İngilizce yayın yapan sitede paylaşıldı. Taliban ayrıca ABD Başkanı Barack Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin grubun, Afgan hükümeti ile barış görüşmeleri yapmaları yöündeki çağrılarına da bir cevap yayımladı.

Bilindiği gibi ABD, 21 Mayıs 2016 tarihinde Taliban lideri Molla Ahtar Mansur'u Belucistan bölgesinde insansız uçakla hedef alarak öldürmüştü. Bu saldırı ile Taliban, Belucistan bölgesinde ilk defa hedef alınmış oldu. 

Prensiplerine bağlı bir hareket: Taliban

Long War Journal analiz sitesi yorumcularına göre, Taliban'ın bu açıklamaları her ne kadar basit retoriklerden ve propagandadan ibaret olarak gözükse de grup, bu prensiplere bağlı bir siyaset izliyor. Geçmişte de ABD tarafından çok sayıda Taliban lideri öldürülmüş yada yakalanmıştı. 2009-2012 yılları arasında ABD'nin Afganistan'daki operasyonlarını arttırması da Taliban üzerindeki baskıyı arttırmıştı. Yüzlerce Taliban lideri ve binlerce savaşçı ABD tarafından öldürülmüştü. Bu kayıplar Taliban'ı ABD ile görüşme masasına getirmemişti. Tam tersine Taliban yeniden örgütlendi ve ABD askeri kuvvetlerinin zayıflamasını ve yorulmasını bekledi. Ardından kaybettikleri bölgeleri ele geçirebilmek için geniş kapsamlı operasyonlar başlattılar. Taliban defalarca yaptığı açıklamada barış görüşmelerini benimsemediklerini, yabancı güçlerin ülkeyi terketmesini, İslam hukukunun yürürlüğe sokulmasını ve İslam Emirliği'nin tekrar kurulmasını amaçladıklarını belirtmişti. 

El Kaide aleyhine açıklama yapmadılar

Taliban, El Kaide ilişkilerinde de benzer bir tavrı sürdürüyor. Taliban 11 Eylül 2001'de İkiz Kuleler'e yönelik eylemden sonra Usame Bin Ladin ve El Kaide liderlerine sırtını dönmedi ve "kardeşleri" olarak gördüğü bu liderleri teslim etmemenin "dini bir zorunluluk" olduğunu ileri sürdü. 

Geçen 15 yılın ardından Afganistan'daki işgal süreci boyunca Taliban, El Kaide aleyhinde açıklama yapmayı reddediyor ve bununla birlikte geçtiğimiz günlerde öldürülen Taliban lideri Molla Mansur, El Kaide lideri Eymen ez Zevari'nin bağlılık açıklamasını kabul ettiklerini kamuoyuna deklare etmişti. 

Taliban açıklamasında, "işgalcilere karşı savaşmanın dini bi zorunluluk olduğunu ve bu uğurda her türlü zorluğa katlanmaya gönüllü oldukları ve daha fazla liderin ölümünün savaşı durdurmayacağı" belirtildi. Açıklamada ayrıca, Batı'nın Taliban'ın motivasyonlarını anlamadığı ve sadece güç peşinde olduğu vurgulandı. 

Taliban, motivasyonlarını anlamadaki başarısızlığın Batı'nın aldığı yenilginin temel sebeplerinden biri olduğunu iddia etti.

Açıklamada ABD'nin kendilerine Kabil yönetiminde mevkiler teklif etmesinin absürt bulunduğu vurgulanarak, şu ifadelerle 'savaşa devam' mesajı verildi:

"Düşmanlarımızın en büyük fiyaskosu, hangi psikoloji ve amaçlarla savaştığımızı anlayamamış olmalarıdır. Örneğin, ABD ve Kabil hükümeti defalarca Taliban'a hükümette çeşitli mevkiler teklif ettiler. Ancak Taliban güç peşinde değil. Eğer Taliban'ın amacı güç peşinde koşmak olsaydı neden ABD'nin bu tekliflerini reddetsin ki? ABD'nin tekliflerini kabul ederlerdi, kara listeden çıkarlardı, terörizm suçlaması son bulur, aranan kişilerin afişleri ortadan kalkar, Guantanamo, Bagram ve Kandahar hapishanelerine tıkılma yada insansız hava araçlarının hedefi olma sorunu bitmiş olurdu. Ancak Taliban'ın savaşının asıl gayesi maddi amaçlar değildir. Taliban cihat yolunda mücadele etmektedir. Ve hayatlarını sadece Allah'ın rızasını kazanmak için riske atmaktadırlar. Vu bu uğurda başlarına gelen zorluklar konusunda da birbirilerini tebrik etmektedirler. Her gün beş defa namaz kılan ve ellerini rablerine kaldıran bir topluluğun şehitlikten kaçacağını düşünmek absürttür. Taliban, mücadelesi ile onur duymaktadır. Şehitliği elde ettiğinde şanslı görülen ve tebrik edilen insanların, düşmanları tarafından ölümle korkutması ne kadar da absürt bir durumdur. "

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.