Taliban BM'deki Afganistan koltuğunu istiyor

Taliban BM'deki Afganistan koltuğunu istiyor

Taliban'ın, Afganistan'ın temsilcisi olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısına katılmak için talepte bulunduğu bildirildi.

Taliban'ın, Afganistan'ın temsilcisi olarak Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısına katılmak için talepte bulunduğu bildirildi.

BBC'nin Reuters'tan aktardığı habere göre, bu hafta başlayan BM toplantıları kapsamında Taliban liderlerinin de Genel Kurul'a hitap etmesini içeren yazılı talep, 'Afganistan İslam Emirliği' Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki tarafından BM'ye iletildi.

BM'ye bağlı bir kurulun talebi incelemesi ve karara bağlaması bekleniyor.

Öte yandan Taliban'ın, Siyasi Ofis Sözcülüğü görevini yürüten ve Taliban'ın yabancı medyayla temaslarında önemli rol oynayan Muhammed Suheyl Şahin'i de 'Afganistan İslam Emirliği BM Temsilcisi' olarak atamak istediği ifade edildi.

Halen Afganistan adına BM'de, çöken ABD destekli Kabil yönetiminin temsilcisi Gulam İshakzay bulunuyor. İshakzay'ın 27 Eylül'de Genel Kurul'a hitap etmesi bekleniyor.

Taliban'ın iktidarda olduğu 1996-2001 arası dönemde de BM'deki Afganistan koltuğu Taliban muhaliflerinin elinde kalmış, Taliban bunu değiştirmek için 5 yıl boyunca çabalasa da başarılı olamamıştı.

Taliban'ın, BM'deki Afganistan koltuğunun 'Afganistan İslam Emirliği' muhalifi olan diasporadaki Afganlarca elde tutulmasını istemediği, bu kapsamda BM'deki bu koltuğu elde etmek için temaslarda bulunduğu ifade ediliyor.

BM'deki koltuğun alınması aynı zamanda 'Afganistan İslam Emirliği'nin tanınması için de kritik öneme sahip olarak görülüyor.

Kaynak: Mepa News

facebanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.