Taliban EYP saldırılarının görüntülerini yayınladı

Taliban EYP saldırılarının görüntülerini yayınladı

Taliban'a bağlı ana medya kanalı, Afganistan'ın farklı bölgelerinde düzenlenen EYP saldırılarının görüntülerini yayınladı.

Taliban'a bağlı ana medya kanalı "AL-EMARA", Afganistan'ın farklı bölgelerinde düzenlenen EYP saldırılarına dair görüntüleri yayınladı.

Yaklaşık 8 dakikalık videonun herhangi bir kurgusu bulunmuyor. Video, Afganistan'ın farklı bölgelerinden olduğu düşünülen yerlerde düzenlenen el yapımı patlayıcı (EYP) saldırılarını gösteriyor.

Videonun giriş kısmında, bu yılki saldırı dalgasına verilen isme (Hendek Operasyonları) ithafen, "Hendek'in Ezici Saldırıları" başlığı kullanılmış.

EYP saldırılarında hedef alınan askeri araçların biri haricinde tamamı Kabil hükümetine ait oldukları görülüyor. Videonun ilerleyen dakikalarında ABD bayraklı askeri araçların geçişi de kayda alınmış.

Kabil hükümeti güçlerine ait bir Humvee:

t1-010.jpg 

t2-009.jpg

EYP saldırılarının tamamı askeri konvoylara yönelik düzenleniyor. Kabil hükümetine bağlı askeri personeli de yol kenarına yerleştirilmiş EYP'leri tespit ve etkisiz hale getirme çalışmaları sırasında hedef alındığı görülen videonun ana temasını askeri araçlara yönelik saldırılar oluşturmuş.

Ortalama 8 dakikalık videoda 8 Humvee'nin EYP'ler ile hedef alındığı ve birçoğunun ağır hasar aldığı anlaşılıyor. 

Kabil hükümeti güçlerine ait diğer bir Humvee'ye yönelik saldırı:

t3-004.jpg

t4-004.jpg

 Videonun son dakikalarında ABD ve Kabil hükümeti güçlerinin ortak askeri konvoylarından biri hedef alınıyor. Kamera kayıtlarına yansıyan görüntülerde geçiş yapan askeri araçlardan 3'ünün ABD güçlerine ait olduğu anlaşılıyor.

ABD'ye ait 3 askeri araç:

baslksz-2.jpg

ABD güçlerine ait araçların hemen arkasından gelen Humvee ise EYP saldırısının hedefi oluyor. ABD güçlerinin Afganistan genelinde Humvee kullanmadığı biliniyor. Ancak saldırıda hedef alınan Humvee'nin yerel güçlere ait olduğuna dair bir emare de yok. 

Konvoyun arkasından gelen ve hedef olan Humvee:

t5-005.jpg

t6-003.jpg

Son saldırıya ait bu görüntü kısa bir süre önce de sosyal medyada Taliban'a yakın birtakım hesaplar üzerinden montajsız bir şekilde servis edilmişti. Paylaşımlarda yer alan bilgilerde, EYP saldırısının Afganistan'ın batısındaki Ferah iline bağlı Bala Bulak ilçesinde düzenlendiği belirtildi. (5 Aralık tarihli bir paylaşımda saldırının 'kısa bir süre önce' gerçekleştirildiği belirtilmişti.)

'Korsan bayrağı' taşıyan askeri aracın da Blackwater özel güvenlik şirketine ait olduğu yönünde ifadeler sosyal medyada Taliban'a yakın bazı hesaplar tarafından dile getirilmiş, bu araca ait farklı görüntüler belli hesaplarca paylaşılmıştı.

ABD güçlerine ait olduğu anlaşılan diğer 3 askeri aracın saldırıda neden hedef alınmadığı kendi içinde bazı dinamikler barındırıyor ve saldırının bu yönünün ayrıca araştırılması gerekiyor. Ancak ilk bakışta bunun Taliban savaşçılarının seçimi olduğunu söylemek mümkün. Diğer ihtimallerin ise, saha ve saldırı analizi konularını barındırdığından ayrıca ele alınması daha sağlıklı olur.

Yine videoda dikkati çeken bir diğer ayrıntı, aynı bölgede iki ayrı EYP saldırısının gerçekleştirilmesi. Aşağıdaki videoda ilk EYP infilak ettirildikten sonra oluşan çukura ikinci bir EYP'nin yerleştirildiği anlaşılıyor. Tespitlerime göre çok uzun olmayan bir zaman aralığının ardından aynı bölgeden geçen diğer bir konvoy da burada çukura yerleştirilen EYP ile hedef alınıyor:

Halid Abdurrahman

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.