Taliban, iki eğitim kampından görüntüler paylaştı

Taliban, iki eğitim kampından görüntüler paylaştı

Taliban son propaganda videosunda iki eğitim kampına yer verdi.

Taliban "Halid bin Velid" eğitim kampından 100, "Ebu Dücane" eğitim kampından ise 50 "mücahidin" eğitilerek mezun olduğunu açıkladı. Taliban'a göre bu kamplar savaşçıları ideolojik yönden yetiştirmek ve temel savaş tekniklerini öğretmek için kuruldu ve "Halid bin Velid" eğitim kampının kapasitesi tek seferde 2 bin savaşçı adayını yetiştirecek düzeyde.

Eğitim kampları Taliban'ın resmi sitesi "Cihadın Sesi"nde tanıtıldı. Gruba göre bu kamplar Taliban'a bağlı "Askeri Kamplar ve Şehadet Tugayları Komisyonu" tarafından kuruldu ve yönetiliyor.

Halid bin Velid eğitim kampının yeri tam olarak belirtilmiş değil, fakat Taliban bu kampın 8 eyalette (Helmand, Kandahar, Gazni, Gor, Saripul, Faryab, Ferah ve Meydan Vardak) savaşçı yetiştirdiğini ve yaklaşık 300 askeri eğitmen ve âlime sahip bulunduğunu söylüyor. Eğitim kampı tek seferde 2 bin savaşçı adayını şeriat alanında; askeri, teknik ve istihbari alanda eğitme kapasitesine sahip durumda.

Ebu Dücane eğitim kampı Saripul'de bulunuyor ve Halid bin Velid kampının 12 bölümünden birisi. Taliban'a göre "savaşçılara her iki kampta da 45 günlük temel askeri eğitim, İslam akaidi, Hanefi fıkhı, Siret (Hz. Muhammed'in hayatı) dersleri" veriliyor.

Askeri eğitimde ise savaşçılara piyade tüfekleri, makineli tüfekler, RPG-7, 75 ve 82 milimetrelik top, havan topu, Doçka, KPV ve ZPU-22 uçaksavar silahları gibi çok kullanılan silahların ve diğer silahların eğitiminin yanı sıra patlayıcılar, zırhlı personel taşıyıcılar, tanklar, hava araçları, lazerler, keşif uçakları ve diğer modern silahlar hakkında temel bilgiler de veriliyor.

Bu iki kampı tanıtan açıklamada Taliban savaşçılarını gösteren fotoğraflar da yer alıyor. Taliban savaşçılarının gündüz vakti açık alanda faaliyet gösterdiği görülüyor.

Afganistan'daki Cihat yanlılarının eğitim kampları

Taliban son yıllarda Afganistan'daki birkaç eğitim kampını yayınlamıştı. 2014 yılının Aralık ayında Faryab eyaletinin Cevizcan ilçesindeki, 2015 yılının Ocak ayında ise Kunar'daki Taliban eğitim kampları yayınlanmıştı. Geçtiğimiz Haziran ayında cihat yanlısı grup özel kuvvetlerine ait bir eğitim kampının tanıtımını yapmıştı. Bu kampın yeri ise tam olarak bilinmiyor. İki ay sonrasında ise Paktia eyaletinin Zurmat ilçesindeki bir eğitim kampı internette yayınlandı. Eylül 2016'da Taliban'ın kuvvetli bir grubu olan Hakkani teşkilatı Afganistan'ın doğusunda yer alan Selahaddin Eyyubi eğitim kampından bir video yayınlamıştı. Aynı yılın Temmuz ayında Taliban Kunduz'da yer aldığı düşünülen Ömer bin Hattab Eğitim Kampını yayınlamıştı.

Ekim 2016'da yayınlanan son kayıtta yüksek olasılıkla yine Hakkani teşkilatı tarafından yönetilen "Abdullah bin Mübarek Cihat Eğitim Kampı" gösterilmişti. Farklı dillerde hazırlanan videoda Taliban tüm ülkelerden Müslümanları "cihat etmeye" çağırmıştı.

Abdullah bin Mübarek eğitim kampını anlatan videodaki sunucu, "Böylece izleyicilerimize, Müslüman gençliği dinlerini ve Müslüman topraklarını müdafaa etmeye teşvik etmesi umuduyla bir eğitim kampındaki mücahitlerin eğitim faaliyetlerini sunuyoruz." ifadesini kullanmıştı.

El Kaide dâhil olmak üzere diğer cihat yanlısı grupların da Afganistan'da eğitim kamplarının olduğu biliniyor. 2015 yılında ABD, Paktika'nın Bermal ilçesinde bir tane ve Kandahar'ın Şorabak ilçesinde iki tane olmak üzere El Kaide'ye ait eğitim kamplarına baskın gerçekleştirmişti. ABD'nin Afganistan'daki birliklerinin eski genel komutanı John Campbell Şorabak'taki kampın, Afganistan'a yönelik saldırının başladığı 2001 yılından bu yana en büyük kamp olduğunu söylemişti. El Kaide'nin Kunar ve Nuristan'da da eğitim kampları olmuştu.

ABD yönetiminin 2014 yılında belirttiğine göre El Kaide ile yakından bağlantılı olan Pakistanlı cihat yanlısı grup Hareketu'l Mücahidin de Afganistan'da eğitim kamplarına sahip. Türkistan İslam Partisi, İslami Cihad Birliği ve Suriye ve Afganistan’da faaliyet gösteren İmam Buhari Cemaati'nin de Afganistan'da eğitim kamplarının olduğu biliniyor.

Bill Roggio'un the Long War Journal için hazırladığı haber Mepa News okurları için tercüme edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.