Taliban: İstanbul zirvesi değil, ABD'nin Afganistan'ı terki gündemimizde

Taliban: İstanbul zirvesi değil, ABD'nin Afganistan'ı terki gündemimizde

Taliban'ın siyasi isimlerinden Stanikzay tarafından yapılan açıklamada, İstanbul'daki zirvenin gündeminin belli olmadığı, ABD'nin Afganistan'ı terkinin beklendiği ifade edildi.

Taliban'ın siyasi isimlerinden Şir Muhammed Abbas Stanikzay tarafından yapılan açıklamada, İstanbul'daki zirvenin gündeminin belli olmadığı, ABD'nin Afganistan'ı terkinin beklendiği ifade edildi.

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Stanikzay, Türkiye'de gerçekleştirilmesi planlanan Afganistan barış zirvesiyle ilgili de ifadeler kullandı. 

Stanikzay mesajında, "Türkiye zirvesinin ne ajandası ne de tarihi konuşuldu. Amerikalılar mutabık kalınan tarihte Afganistan'dan çekilmeli, aksi durumda yaşanacaklardan ABD sorumlu olacaktır." ifadelerini kullandı.

Taliban'ın siyasi kadrosundaki isimler tarafından geçmiş dönemde yapılan birçok açıklamada, Afganistan barış süreciyle ilgili asıl gündemin ABD'nin ülkeyi terki olduğu dile getirilmişti.

Doha Anlaşması'na göre son gün 1 Mayıs

Taliban ile ABD arasında Katar'ın başkenti Doha'da imzalanan anlaşmaya göre, ABD askerlerinin 1 Mayıs'a kadar Afganistan'ı terk etmesi gerekiyor.

Trump döneminde imzalanan anlaşma, Biden döneminde yeniden gözden geçirilmiş, yeni yönetim Afganistan'dan çekilmenin 1 Mayıs'a kadar gerçekleştirilemeyeceğini ifade edip, bu süreci uzatmaya yönelik girişimlere başlamıştı.

İstanbul Zirvesi

Dışişleri Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapılan açıklamada, Afganistan barış süreciyle ilgili olarak İstanbul'da bir zirve gerçekleştirileceği belirtilmişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.