Taliban Kasım Süleymani için taziye yayınladı mı?

Taliban Kasım Süleymani için taziye yayınladı mı?

İranlı Kasım Süleymani'nin ABD saldırısında ölmesi sonrasında Taliban Hareketi'nin Süleymani hakkında taziye yayınladığı iddiaları ortaya atılmıştı.

İranlı Kasım Süleymani'nin ABD saldırısında ölmesi sonrasında Taliban Hareketi'nin Süleymani hakkında taziye yayınladığı iddiaları ortaya atılmıştı.

Geçtiğimiz 3 Ocak tarihinde ABD'nin Bağdat Havalimanı yakınlarında gerçekleştirdiği bir saldırıda İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani öldürülmüştü.

Aynı saldırıda Irak'ta İran tarafından kurulan Şii Haşdi Şabi çatı örgütünün liderlerinden Ebu Mehdi el Mühendis de ölmüştü.

ABD'nin saldırısından bir gün sonra İran medyası tarafından Taliban'ın Kasım Süleymani için taziye mesajı yayınladığı iddiası dolaşıma sokuldu.

İddia, Farsça yazılmış, "Afganistan İslam Emirliği" imzalı bir metne dayanıyordu. Ancak İran medyası tarafından dolaşıma sokulan bu metin Taliban'ın hiçbir kaynağı tarafından paylaşılmamıştı.

Süleymani'nin öldürüldüğü hava saldırısının ardından üç gün geçmesine rağmen Taliban bu konuyla ilgili resmi kaynakları üzerinden herhangi bir paylaşımda bulunmuş değil. 

Taliban hareketinin askeri sözcülerine ait sosyal medya hesapları, Siyasi Ofis Sözcülüğü, sosyal medyada hareket adına faaliyette bulunan aktivist hesaplar ve Afgan gazeteciler İran'ın paylaştığı taziye mesajını doğrular nitelikte herhangi bir açıklamada bulunmadı.

"Taliban taziye yayınlamadı, mesaj sahte"

Öte yandan Taliban'a yakınlığıyla bilinen Afgan menşeli sosyal medya hesapları Taliban'ın Kasım Süleymani hakkında bir taziye mesajı yayınlamadığını, sosyal medyada dolaşımda olan mesajın sahte olduğunu ifade ediyorlar.

"İran'ın algı oluşturma çabası"

İlk olarak İran medyası tarafından dolaşıma sokulan "taziye metni"nin İran yanlısı birçok sosyal medya hesabı tarafından paylaşılarak İran'ın kamuoyunda bu yönde bir algı oluşturmaya çalıştığı ifade ediliyor.

İran’ın Ankara Büyükelçiliği geçtiğimiz günlerde de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kasım Süleymani için "Şehit" ifadesi kullandığını ifade etmiş ancak Türk yetkililer bunu yalanlamıştı.

İran'ın Ankara Büyükelçiliği tarafından paylaşılan mesajda, "Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Sayın Hasan Ruhani ile telefon konuşmasında; ‘Şehit Süleymani'nin yokluğu derinden üzüyor. İran halkı, sizin ve Rehber’in öfkesinin farkındayım’ ifadesini kullandı." ifadeleri kullanılmıştı.

İran'ın bu açıklamasının ardından TRT World'ün "üst düzey bir Türk yetkiliye" dayanılarak verdiği haberde, Erdoğan'ın Ruhani ile telefon görüşmesinde "şehit" ifadesini kullanmadığı açıklanmıştı.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.