Taliban lideri Ahundzade'den bayram mesajı

Taliban lideri Ahundzade'den bayram mesajı

Taliban lideri Heybetullah Ahundzade, Kurban Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında, Afganistan'daki güncel duruma dair değerlendirmelerde bulundu.

Taliban lideri Heybetullah Ahundzade, Kurban Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında, Afganistan'daki güncel duruma dair değerlendirmelerde bulundu.

Taliban kaynakları tarafından "Muhterem Emiru'l Mü'minin, Şeyhu'l Hadis Mevlevi Heybetullah Ahundzade'nin Kurban Bayramı Münasebetiyle Yayınladığı Tebrik Mesajı" başlığıyla servis edilen mesajdan öne çıkanlar şu şekilde:

"Yabancı güçler çekiliyor"

- Mesajına bayram tebriği ile başlayan Ahundzade, aynı zamanda Taliban'ın son ilerleyişi ve yabancı güçlerin tamamına yakınının ülkeyi terk etmesi gerekçesiyle Afgan halkını ayrıca tebrik etti.

ABD başta olmak üzere yabancı güçlerin ülkeyi terk ettiği, Afganistan'ın büyük bir kısmının Taliban tarafından kontrol altına alındığı bir dönemde bayramı karşıladıklarını belirten Ahundzade, "bunun sadece Taliban'ın değil tüm Afgan halkının başarısı olduğunu" vurguladı.

Siyasi çözüm vurgusu

- "Askeri kazanımlara ve ilerlemelere rağmen, İslam Emirliği gayretli bir biçimde ülkede siyasi bir çözümü yeğlemektedir." ifadesini kullanan Taliban lideri, İslami bir sistemin ve barışın tesisi için fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

- Kendilerinin siyasi bir uzlaşı için ofis açtığını ve bu yönde gayret ettiklerini belirten Ahundzade, "muhalif kesimler" olarak nitelediği Kabil yönetimi çevrelerinin ise vakti boşa harcadığını ifade etti. Ahundzade, "yabancılara bel bağlamak yerine sorunlarımızı kendi aramızda çözmeliyiz" şeklinde konuştu.

- ABD de dahil olmak üzere dünyanın tüm ülkeleriyle güçlü diplomatik, ekonomik ve siyasi ilişkiler istediklerini belirten Taliban lideri, yabancı güçleri çekildikten sonra bunun herkesin faydasına olacağını kaydetti.

Ahundzade, Afganistan topraklarının dünyadaki hiçbir ülkeyi tehdit etmek için kullanılmayacağının altını çizdi. Diğer ülkelere de "iç işlerimize müdahale etmeyin" mesajı verdi.

- Yabancı diplomatların, elçiliklerin, insani yardım gruplarının ve yatırımcıların hiçbir sorunla karşılaşmayacağını belirten Taliban lideri, bu kişileri bizzat koruyacaklarını dile getirdi.

- Ülke içinde de kimseye düşmanlık beslemediklerini, Afganistan'ın tüm Afganların evi olduğunu ve İslami bir sistem altında buluşulması gerektiğini söyledi.

Hükümet güçlerine 'teslim olun' çağrısı

- Ahundzade'nin mesajında Kabil yönetimine bağlı askeri güçlere de seslenildi. Ahundzade, bu güçlerin kendilerine karşı savaşmayı sona erdirmesi ve diğer binlerce asker gibi teslim olması gerektiğini kaydetti. Taliban lideri, bu kişilere iyi muamele edileceğini ifade ederek "Kendinizi dünya ve ahirette tehlikeden koruyun. Artık ülkenin harap olmasının bir sebebi olmayın." ifadelerini kullandı.

Ahundzade aynı zamanda Taliban'ın Askeri Komisyonu'na, teslim olan askerlerin korunması ve evlerine güven içerisinde dönmesi sürecine özen gösterilmesi talimatı vardi.

Eğitim, kalkınma ve sivil hizmetler

- Taliban lideri, kendilerine karşı "ayaklanma" adı altında organize olanlara da "geçmiş tecrübelerden ders çıkarma" mesajı verdi. Ahundzade, Taliban'a karşı ABD'nin askeri gücünün başarısız olduğunu, bu kişilerin de bir başarı şansının olmadığını söyledi. Ahundzade aynı zamanda kabile liderlerine ve ileri gelenlere, askerlerin teslim olması için girişimlerine devam etmeleri çağrısı yaptı.

- Mesajda, Afgan halkının, ülkenin gelişmesi için öncü rolde olduğu, Taliban'ın insanlara bu gelişime katkıda bulunmaları için fırsat sağlayacağı kaydedildi.

- Ahundzade, eğitim programlarına büyük önem verdiklerini ifade ederek "Milletimiz eğitim açısından gelişmeyi başaramazsa, sosyal ve iktisadi olarak da ilerlemeyi başaramaz." şeklinde konuştu. Taliban lideri, dini ve dünyevi olarak tüm Afgan halkının eğitim almasının önemine vurgu yaptı.

- Çatışmalarda sivil kayıpların önlenmesi konusuna ciddi önem verilmesi gerektiğini kaydeden Ahundzade, bu yönde bir komisyonları olduğunu da vurguladı. Sivillerin olası zararlar halinde kendileriyle irtibata geçmesini istedi.

- Taliban lideri aynı zamanda sağlık hizmetlerini halka ulaştırmanın da kendi sorumlulukları olduğunu ifade ederek, buna dair yerel ve uluslararası kurumlarla beraber çalıştıklarını, sağlık merkezlerini ve klinikleri açık tutacakları ve hizmetleri artıracakları mesajı verdi.

- Ahundzade, ülkedeki İslam alimlerine de çağrıda bulunarak, ülke genelinde İslami bilincin yayılması ve ıslah hareketlerine girişilmesi gerektiğini ifade etti.

- Tüm vatandaşlara sahip oldukları bütün hakların İslami ilkeler ışığında verileceğini belirten Taliban lideri, kadınların eğitimine de özel önem verileceğini söyledi. Ayrıca İslam hukuku sınırları dahilinde ifade özgürlüğünü de sağlayacaklarını söyleyen Ahundzade, gazetecilerin de faaliyetlerini sürdürmesi gerektiğini ifade etti.

- "Tüm eğitimli ve profestonel tabaka, alimler, öğretmenler, doktorlar, bilim adamları, mühendisler, eğitimli kadrolar, tüccarlar ve yatırımcıların hiç şüphesi olmasın ki İslam Emirliği'nin gelmesiyle hiçbir zararla karşı karşıa kalmayacaklardır." ifadesini kullanan Ahundzade, Afganların ülke dışına gitmemesi, hep beraber İslami bir hükümeti kurması ve Afganistan'ı yeniden inşa etmesi çağrısı yaptı.

- Taliban mensuplarına kibir ve gururdan uzak durulması, faaliyetlerin sürdürülmesi, emirlere itaat edilmesi ve "cihat niyetlerinin saf ve temiz tutulması" gerektiği iletildi. Kamuya ait varlıkların, ele geçirilen silahların ve diğer varlıkların muhafaza edilmesinin önemi vurgulandı. Aynı zamanda hükümet güçlerinin geride bıraktığı belgelerin de korunması gereğine vurgu yapıldı.

- Açıklamanın sonunda, ülkedeki muhtaç insanlara yönelik yardımlara önem verilmesi ve özellikle bayram günlerinde bu kişilerin unutulmaması gerektiği dile getirildi.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.