"Taliban liderleri ABD Başkanlık yarışını yakından takip ediyor"

"Taliban liderleri ABD Başkanlık yarışını yakından takip ediyor"

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahit, ABD'deki seçimlerle ilgili açıklamalarda bulundu

Taliban sözcüsüne göre, Taliban liderleri ABD Başkanlık yarışını yakından takip etti fakat Afganistan ile ilgili hiçbir şey duymadı. Sözcü, "Cumhuriyetçi aday Donald Trump'tan hiç etkilenmediklerini ve onu gayriciddî bulduklarını" da sözlerine ekledi.

 

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahit'in ifade ettiğine göre, Taliban liderleri Afganistan'da belli olmayan bir konumdan televizyonda yayınlanan münazarayı izledi fakat ne Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'un ne de Cumhuriyetçi Donald Trump'ın Afganistan’daki amaçlarına ilişkin herhangi bir şey söyledi.

 

Mücahit, "Gelecekteki ABD Başkanı'nda olmasını istediğimiz şey kendisinden önce gelenlerin hatalarından ders alması" şeklinde konuştu. Zebihullah Mücahit, "ABD'den, saldırgan siyaseti sebebiyle dünya çapında nefret edildiğini ve ABD'nin başkalarının ülkelerini işgal ederek kendi çıkarları için masum insanları katlettiğini" söyledi.

 

Seçimin galibi; 11 Eylül saldırısının tetiklediği, Taliban yönetimini deviren ABD öncülüğündeki askeri müdahaleyle başlamış olan ve Amerika'nın en uzun savaşı niteliğine sahip savaşın geleceği hakkında da karar verecek. Başkan Obama bu yıl Afganistan'daki ABD birliklerini yarıya indirme planını rafa kaldırmış ve kendi başkanlık döneminin sonuna kadar ülkede 8400 ABD askerinin varlığını muhafaza etme kararı almıştı.

 

Zebihullah Mücahit aynı zamanda Trump için de sert ifadeler kullandı. Buna göre Taliban liderleri Trump'ı "ağzına ne gelirse söyleyen gayriciddî bir kişi" olarak görüyor. "Obama'nın, Bush'un ve Dışişleri Bakanı olarak Clinton'un 15 yıl ve milyar dolarlar harcadığını fakat Taliban'ı mağlup edemediğini" ifade eden Mücahit, "yani başkanın iki seçeneği olduğunu, ya insani ve iktisadi kayıpları göze alarak işgale devam edeceğini ya da Afganistan halkının kendisiyle ilgili karar vermesine karışmayacağını" belirtti.

Mücahit, "yeni başkan siyasetini değiştirmezse, ABD Afganistan'dan çıkana kadar Taliban mücadeleye devam edecek" ifadesini kullandı.

 

Taliban ülkede Afgan hükümetine yönelik saldırılarını sürdürüyor. İçerisinde bulunduğumuz günlerde Helmand, Bağlan ve Kunduz'da düzenlenen geniş çaplı saldırılar Afgan hükümetini zor duruma düşürüyor. Birden farklı cephede Taliban'a karşı mücadele vermek zorunda kalan Afgan hükümeti ve ABD birlikleri, ellerindeki toprakları kontrol etmekte zorlanıyor. Orta Asya ve Afganistan ile ilgili tahminlerde, Taliban'ın yeniden yönetimi ele alacağı ihtimali gün geçtikçe kuvvet kazanıyor.

 

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.