Taliban üçüncü kez ABD ile görüşecek

Taliban üçüncü kez ABD ile görüşecek

Taliban bugün ABD ile yapılacak görüşmeye dair haberleri doğruladı.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından yapılan açıklamada, bugün Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) ABD heyetiyle yapılacak görüşmelere Taliban'dan bir heyetin de katılacağı bilgisi doğrulandı.

ABD ile Taliban arasında Afganistan'da barışın sağlanması amacıyla yapılan müzakerelerin üçüncü ayağı olan bu görüşmeye Suudi Arabistan, Pakistan ve BAE'li temsilcilerin de katılacağı belirtildi.

Görüşmelere ABD destekli Kabil hükümetinden bir heyet veya temsilcinin katılacağına dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Taliban geçtiğimiz Ekim ve Kasım aylarında Katar'ın başkenti Doha'da ABD temsilcileriyle bir görüşme gerçekleştirmişti. İlk iki görüşmenin ardından Taliban kaynakları tarafından yapılan açıklamalarda, henüz görüşmelerden herhangi bir sonuç çıkarmanın erken olacağı ifade edilmişti.

Taliban Afganistan'da barışın sağlanması için atılacak en büyük adımın ABD öncülüğündeki yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi olduğunu belirtiyor.

Yapılan siyasi görüşmelerle birlikte Afganistan sahasındaki saldırılarını da artıran Taliban, görüşmelerde elini güçlü tutmaya çalışırken ABD öncülüğündeki yabancı güçlerin, son dönemde yerel güçlerle düzenledikleri operasyonlarda artan sivil kayıpları dikkati çekiyor.

"Güçlerimizi Afganistan'dan çekmeyeceğiz"

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, geçtiğimiz dönemde ABD'de düzenlenen Reagan Savunma Forumu'nda Afganistan'a dair önemli bir açıklamada bulunmuş ve düşündükleri barış planının ABD güçlerini Afganistan'dan geri çekmeyi kapsamadığını ifade etmişti.

Taliban ise Mattis'in bu ifadelerine, "İslam Emirliği, ABD Savunma Bakanı Jim Mattis'e ve diğer yetkililere hatırlatmak ister ki, yürekli Müslüman Afgan milleti, Amerikan işgalci güçlerini Afganistan'dan atmakta kesinlikle kararlıdır." şeklinde cevap vermişti. 

Taliban ayrıca yapılan barış görüşmelerine ithafla, "İslam Emirliği, Amerikanlara Afganistan işgalini bitirmeleri ve kaygılarını siyasi yollarla ve minimum bedelle çözebilmeleri için bir fırsat tanımıştır. Ancak Amerikalı yetkililer ve generaller, işgalci güçlerinin Afganistan'da kalacağı ve kimsenin onlara dokunmayacağı gibi bir inanışa sahipse, konuşmalarını yeniden değerlendirmeleri gerekir." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.