Taliban'dan ateşkese 'şartlı' kabul: Yabancı güçleri vurmaya devam edeceğiz

Taliban'dan ateşkese 'şartlı' kabul: Yabancı güçleri vurmaya devam edeceğiz

Taliban, Kabil hükümetinin Ramazan bayramı için ateşkes teklifini kabul etti.

Taliban, Kabil hükümetinin ateşkes teklifini kabul etti.

Taliban tarafından yayınlanan açıklamada mensuplarına seslendi ve "Halkın bayramı güvenlik ve barış içinde geçirmesi için" bazı talimatlarda bulundu.

Yabancı güçlere saldırılar sürecek

Grup, savaşçılarına yerel güçlere karşı saldırıları kesmeleri, kendilerine saldırıldığı takdirde karşılık vermeleri çağrısında bulundu. Ateşkesten yabancı güçler ise hariç tutulacak. Taliban, mensuplarına "yabancı güçleri nerede ne zaman bulursanız onlara kuvvetli darbeler indirin" ifadesiyle, yabancı askerlere yönelik saldırılara önceden olduğu gibi ara vermeden devam etmelerini iletti.

Taliban'ın açıklamasına göre ateşkes, Ramazan bayramında başlayacak ve bayram boyunca, 3 gün sürecek.

Savaş esirleri

Grup, savaşçılarına esirlere iyi muamele etmeleri çağrısı yaparken, şartlara göze bazı esirlerin ailelerini görmelerine müsaade edilebileceğini belirtti.

Taliban, savaş esirlerinin de bir iyi niyet göstergesi olarak, tekrar savaşa katılmamaları şartıyla serbest bırakılabileceğini de açıkladı.

"Halkın katıldığı yerlerden uzak durun"

Taliban öte yandan mensuplarına, halkın katıldığı kapsamlı toplantı ve etkinliklere katılmamaları talimatı da verdi. Grup buna neden olarak, ABD ve Kabil hükümeti güçlerinin, Taliban varlığını bahane ederek sivilleri hedef almasını gösterdi.

Söz konusu ateşkesin, ABD müdahalesi sonrası Afganistan'da sağlanan ilk ateşkes olduğu ifade ediliyor.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Taliban'a karşı yürütülen savaşta geçici ateşkes ilan ettiklerini bildirmişti.

Gani tarafından canlı yayında yapılan açıklamada, ateşkesin 12 Haziran'da başlayıp 19 Haziran'a kadar süreceği ifade edilmişti.

Cumhurbaşkanlığı resmi Facebook sayfasından canlı yapılan yayında Eşref Gani, ateşkesin ülkede sağlanmaya çalışılan barış ortamına dönük çabaların en belirgin göstergesi olduğu vurgulamıştı.

Gani açıklamasında, El Kaide ve IŞİD'e bağlı grupların ateşkes kapsamında olmadığını dile getirmişti.

Kaynak: Mepa News

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.