Taliban'dan Pençşir'de Ahmed Mesud grubuna operasyon

Taliban'dan Pençşir'de Ahmed Mesud grubuna operasyon

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi, yönetim muhaliflerinin üslenmeye çalıştığı Pençşir'de yeni bir harekat başlattı.

Afganistan'da İslam Emirliği yönetimi karşıtı gruplara yönelik askeri operasyonlar sürüyor.

Son olarak, Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmet Mesud grubunun yeniden üslenmeye çalıştığı Pençşir Vadisi'nin izole bölgelerinde yeni bir harekat başlatıldı.

Harekata, Taliban'ın üst düzey komutanlarından Molla Abdulkayyum Zakir liderlik ediyor.

2001 öncesinde Taliban'ın önemli isimlerinden olan ve uzun yıllar Guantanamo'da ve Afganistan'daki çeşitli  hapishanelerde tutulan Zakir, 2007 yılında Puli Çarhi hapishanesinden serbest bırakılmıştı.

Pençşir'de yeni harekat

Geçtiğimiz günlerde başlatılan yeni harekatla beraber, Pençşir'in çeşitli bölgelerinde yeniden üslenme arayışında olan Şah Mesud grubu güçleri hedef alındı.

Başlatılan harekatta aralarında üst düzey isimlerin de olduğu 40 kişi öldürülürken en az 100 kişi de teslim oldu.

Bölgede çatışmaların yer yer devam ettiği ve Şah Mesud güçlerinden birçok kişinin teslim olduğu belirtiliyor.

Bu bahar da bölgede Taliban bir harekat düzenlemiş ve Şah Mesud güçlerinin operasyonel kapasitesine büyük bir darbe vurulmuştu.

Pençşir ili

Afganistan'ın başkenti Kabil'in kuzeydoğusundaki Pençşir Vilayeti, ismini Pençşir Nehri ve bu nehrin oluşturduğu Pençşir Vadisi'nden alıyor.

Yaklaşık 150 bin toplam nüfusa sahip olan vilayetin tamamına yakınını Tacikler oluşturuyor.

Vilayetin güney ucundan kuzey ucuna uzanan karayolu, yaklaşık olarak tüm yerleşim yerlerini kat ediyor ve bölge içindeki uzunluğu yaklaşık 126 kilometre.

pencsir-001.jpg

Pençşir vilayeti güneyde Pervan ve Kapisa, kuzeyde Baglan ve Tahar, doğuda ise Lagman, Nuristan ve Badahşan vilayetleri ile komşu durumda.

1970'li yıllardan bu yana Ahmed Şah Mesud'a ve onun varisi olma iddiasıyla siyasi varlık gösteren isimlere bağlı olan Pençşir vilayeti, Taliban karşıtı güçlere de merkezlik etmiş bir il.

pencsiruzay.jpg

pencsir.jpg

Pencşir Vadisi ve Kabil

15 Ağustos'ta Taliban Kabil'i kontrol altına almış, Mesud güçleri Pençşir'e çekilmişti.

Taliban'ın Pençşir'de düzenlediği operasyonlar ve müzakereler neticesinde, Pençşir ili 6 Eylül 2021 tarihi itibarıyla Taliban kontrolüne girmişti.

İlin dağlık kesimlerinde Mesud güçlerinin varlık göstermeyi sürdürdüğü belirtiliyordu.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.