Taliban'ın silah teknolojisi: Özel birliklerinin askeri donanımının değerlendirmesi

Taliban'ın silah teknolojisi: Özel birliklerinin askeri donanımının değerlendirmesi

Taliban'ın özel kuvvet birimine dair yayınladığı kayıtlar grubun donanımına dair bizlere neler anlatıyor?

Afganistan'da faaliyet gösteren ve son yıllarda etkinlik alanını genişleten Taliban hareketi askeri anlamda da modernize olmuş durumda.

Özellikle hareketin kendisine bağlı "özel kuvvetler" birimi teşkil etmesi ve bu güçlerin askeri donanımını geliştirmesi, Taliban'ın etkinliğinin önemli bir boyutu.

Gece görüş gözlükleri, dürbünler ve otomatik silahların sistemli şekilde kullanımı, hareketin askeri teknolojisini ciddi biçimde modernize ettiğini ortaya koyuyor.

Çatışma alanlarında kullanılan silahlar ve askeri teknolojiler üzerine yaptığı araştırmalarla bilinen Calibre Obscura, Taliban'ın askeri teknolojisini ele aldı.

"2017-2018 Propaganda Videolarında Taliban Özel Kuvvetlerinin Ekipmanları" başlığıyla yayınlanan analizin ilgili bölümleri Mepa News okurları için derlendi

*

İlk analiz edeceğimiz görüntüler Taliban'ın "Gerçek Adamlar-2" adlı videosundan.

1-002.png

Bu fotoğrafta Taliban savaşçısının Tokarev TT-33 ile nişan aldığını görüyoruz. Bu silah Sovyet döneminde çok yaygın olan bir Rus silahı ve uzun süre boyunca birçok ülkede üretildi.

Rusya'da üretilen orijinal bir parça olması mümkün veya belki de Peşaver'de imal edilen bir taklidi. Tetik disiplinine dikkat edin, Afganistan'daki savaşçılar arasında oldukça nadir olan bir şey. Dirsek koruyucuların kullanıldığını da görebiliriz, bu tarz propaganda filmlerinde sıklıkla görülen bir hadise. 

2-044.jpg

Bu da Tokarev'in kullanıldığı diğer bir görsel. Bu sefer atış taliminin bir parçası. Dirsek koruyucuları da olmak üzere ucuz Çin yapımı taktik donanımların kullanıldığı görülüyor.

Nispeten eşsiz olan donanımlar dikkat çekerken, cephede faal olan Taliban birliklerinin nadiren tabancalara sahip olduğunu ve sadece tüfekleri ile savaştıklarını belirtmek gerekir. Kamuflajlar, yüz maskeleri ve kıyafetler ile koordineli bir görüntü sağlanılması için büyük bir zahmete katlanıldığı da anlaşılıyor. 

Gözüme ilişen diğer bir detay da M249 otomatik silah.

3-029.jpg

4-029.jpg

Bu makinalı tüfek ABD ordusunun PIP (Ürün Geliştirme Programı) programından geçen bir M249.

USMC (Amerika Birleşik Devletleri Deniz Piyade Kolordusu) tarafından kullanılana çok benziyor, kullanılan bir dürbün olmamasına rağmen bir dürbün takılmasına olanak sağlayan raya sahip.

Silah bu propaganda yayınında karşımıza çıkan tek modern silah, belli ki Afgan ya da Amerikan güçlerinden ele geçirilmiş. Aşağıda göreceğiniz gibi, neredeyse tüm diğer tüfekleri Otomatik Kalaşnikof (AK) türevleri ve hemen hemen her yerde bulunan PK makineli tüfeği oluşturuyor. 

Bu durumda, Taliban'ın özel kuvveti olan "Kırmızı Birim"de gözlemlenen envanter kesinlikle Batılı ve hatta Afgan güçlerinin envanteri ile eşdeğer değil. Üniformalar karşılaştırıldığında ise Taliban, Çin yapımı hücum yeleği, kasklar ve gözlükler ile daha sıradan görünüyor. 

5-018.jpg

6.png

Yukarıda gördüğünüz Otomatik Kalaşnikoflar çoğunlukla farklı nesil. Ekseriyeti Çin tipi 56 model veya AKM olarak görülüyor. Ayrıca AKMS tipi tüfek ve belirgin ahşap tutma yeri ile bir adet Romanya yapımı Otomatik Kalaşnikof var.

Üstteki ilk resimde, soldan üçüncü tüfek aslında hala bir AK fakat M-4 stili bir dipçik, raylı el koruması, raylı üst kapak ve dürbün ile süslenmiş. Bu eklentiler ucuz ve kolay erişilebilir Çin örnekleri gibi duruyor.

Diğer bir dikkat edilmesi gereken husus ise, fotoğraflarda yer alan bir adet Magpul stili pencereli AK şarjörü.

7-004.jpg

Bir PK makineli tüfeği ile bir savaşçı. Temiz ve sağlam görünüyor fakat tipik Taliban silahlarından farkı yok.

8-002.jpg

Bir grup Otomatik Kalaşnikof tüfekli Taliban savaşçısı.

9-001.jpg

Görüntülerde Afganistan'da nadiren görülen M249 dışında sadece standart Sovyet bloğu silahları sergileniyor. M4 yada AKS-74U varyantlarını görmemiş olmak benim için şaşırtıcı. Afganistan'da mevcut olan bu iki silah Otomatik Kalaşnikof'tan yüksek statüye sahip. 

Diğer bir görsel serisi aşağıda bulunuyor. Afganistan'ın Lağman bölgesinde çekilen fotoğraflarda, fiili operasyon görünümüne sahip birlikler var. 

10-001.jpg

Çok sayıda genç sivil yakınlarda görülebiliyor.

12-003.jpg

M249 monte edilmiş -Afgan Ulusal Ordusu konfirügasyonu- Humvee aracı ile birlikte savaşçılar. Soldaki süngülü 56 tipi Otomatik Kalaşnikofa dikkat.

Fotoğraflarda kolluklar, kasklar ya da vücut zırhı kullanıldığı görülmüyor ve aslında bu durum Taliban'ın olağan saha şartlarına daha uygun.

Ele geçirilen araç, tek tip üniforma ve bakımlı silahlarla gösteriş var. Bu tarz birliklerin -düşmana karşı- ciddi kayıplara neden olduğu biliniyor.

2017 yılındaki sürümüne geniş ölçüde benzese de 2018 yılında "Kırmızı Birim"in propagandası yeni bir boyuta taşındı. Sıradaki görüntülerin tipik operasyonel birimler olmadığına dikkat çekmek akıllıca olacaktır.

Bu birimlerin elinde Amerikan silahları görülüyor ve gece görüş imkanlarına sahipler. Tartışmaya açmak için yayınlardan birkaç ilginç enstantane seçtim. 

1-074.jpg
Ghillie stili elbise göreve uygun duruyor ancak dipçiksiz yıpranmış AK kesinlikle uygun değil. 

13.jpg

Fotoğraflar açık bir şekilde gece çekilmiş. "Gecelere sahip olma" yeteneği Batı için Taliban ile savaşta büyük bir nimet oldu. Fakat Taliban AN/PVS-7 gece görüş ekipmanı ile aktif bir şekilde bu durumu değiştirmeye çalışıyor. Belli Taliban birlikleri bu kızılötesi ve termal dürbünleri kullanıyor. 

Şahısların kasklarında Suriye'deki grupların kullandıklarına benzer bir şekilde Go-pro stili kameralar bulunuyor. Ancak Taliban, Suriye ve Irak'taki Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) ve IŞİD gibi grupların yayınladıkları gibi savaş anlarını içeren video görüntülerini nadiren yayınlıyor. 

Aşağıdaki fotoğraflar farklı bir birlikten. Son görsellerin çoğu "Hendek Operasyonları" etiketi taşıyordu, ayrıca özel kuvvetlere aitti. Farklı bir muhitte ve farklı bir kamuflaja sahip bir birlik de bunlar. 

Taliban yeni bir pikap birlikte. Kılıfı içindeki Makarov silahına dikkat. 

15.jpg

AKM ile donanmış bir Taliban savaşçısı RPG-7'yi ateşliyor. İkinci RPG çantasında. 

16.jpg

17-001.jpg

Yukarıdaki fotoğraflar geleneksel Afgan AK'sinin ilginç örneği. Bu silah AKS-74U'ya benziyor fakat değil. 74U gözü, kapağı ve namlu eklentisi ile kısaltılmış bir AKM yada 56 tipi silah olarak görünüyor. Bu eser biraz AKMSU efsanesini hatırlatıyor. Bu fotoğraflardaki tüfeklerin birçoğu Hayber Geçidi bölgesinde üretilmiş el işi silahlar olabilir. 

22-001.jpg

Fotoğraflarda görülen bu setler AK üzerindeki bir takım eklentileri bizlere gösteriyor.

Bu eklentilere şunlar dahil:

- Plastik malzeme ile lazer eklentisi

- Üst kapak rayı

- Dürbün

- Katlanır dipçik

Ali Express'te bulunabilecek bu aksesuarlar ucuz ve silah performansını kayda değer bir şekilde artıracak bir niteliğe sahip değil.

Gördüğünüz geleneksel bir dipçik. Bu IMI Galil stilinin bir kopyası.

3-030.jpg
Bu görüntülerde savaşçılar klasik RPG-7'nin basitleştirilmiş hali Çin tipi 69 RPG ile talim yapıyor. Romanya yapımı PG-7 HEAT kopyası da görülüyor. 

a-005.jpg

1-075.jpg

Devam eden fotoğraflarda daha özel silahlar ve optikler görülüyor. Savaşçılar açıkça SWAT tipi veya iç güvenlik gücü kıyafetleri giymiş. 

2-045.jpg
45'lik RPK-74 şarjörü ile orijinal bir AKS-74U. Bu silah Usame bin Ladin ile tanınır olmuştu.

1-003.png
Altın sarısı bir Tokarev 

Aşağıda görecekleriniz, belki de bir M249 SAW Para PIP'in en güçlü kombinasyonu. Geceleri efektif kullanılmasını sağlayabilecek Pulsar Apex LRF XQ50 termal dürbün eklenmiş. Bu silahların efektif kullanımı Afgan hükümet güçleri saflarında çok sayıda ölüme yol açtı. Bu tarz silahların kullanımı Batılı güçlerin "gecelere hakim olma" yeteneğine meydan okuyor. Bu dürbünün ya da benzer modellerin yaygınlaşması Batılı/Afgan güçler için gerçek bir tehlike arz edebilir ancak piyasa fiyatının yüksek olması bunun önünde bir engel. 

1-076.jpg
Sağdaki AK'nin ucuz dipçiğinin kırıldığı görülüyor.

2-002.png3-031.jpg
Fotoğrafların Pulsar Apex LRF XQ50 dürbün bakışı olması mümkün

4-030.jpg

5-019.jpg

6-001.png

7-005.jpg
Yukarıdaki fotoğrafta Trijicon ACOG (ya da ucuz kopyası), ray, ışık ve kamera ekipmanı eklenmiş M4 varyantları (FNH M4/M4A1 yada benzeri) ile savaşçılar talim yapıyor. 

Sadece bu fotoğraflar Taliban'ın önceye göre tipik ekipmanlarında ilerleme kaydettiğini ispatlıyor. Modern silah sistemlerinin modern ekipmanlarla kombine edilmesi, eski AK'lerin vasatın altı aksesuarlarla kombine edilmesinden daha efektif sonuç verebilir. Grup ikinci yolu seçiyor (seçmek zorunda kalıyor) ancak ekipmanların seviyesinin yükseltilmesi bu eski silahlarda önemli bir yükseltme olabilir. Ancak bu fotoğrafların propaganda görselleri olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Bu nedenle bu fotoğraflardan kesin bir sonuç çıkarmak zor olsa da Taliban'ın silahlarını, kamuflajlarını, dürbünlerini geliştirme ve modernize etme çabası olduğunu ve Rus yapımı yeni termal dürbünlere sahip olduğunu doğrulayabiliriz. Bunlar Suriye'deki çatışmada da yayıldılar ve son derece popüler -ve devlet dışı örgütlerde oldukça etkili- olduklarını kanıtladılar. 

Taliban'ın gece saldırıları 2014'den 2017'ye kadar iki katına çıktı ve bunun durdurulabileceğine dair bir işaret yok. Taliban kendi gücünü yenilemeye devam ediyor, biz ise çok daha modern platformlar, dürbünler göreceğiz ve bunları filmlerinde kullanacaklar. Ve "Kırmızı Birim" çok sayıda saldırıya liderlik edecek, yeni silahlarını gösterme fırsatı bulacak. 

"Gerçek Adamlar-2" isimli videodan alınan aşağıdaki fotoğraf, tam olarak operasyonel biriminin silahlarını bize sunuyor. Ayrıca bu fotoğraf daha az yaygın olan iki silahı da içeriyor: GP-30 bomba atarlı AK-47 ve anti personel RPG.

8-003.jpg

Calibre Obscura tarafından yayınlanan analizdeki ifade ve görseller, akademik çalışmalara doğrudan kaynaklık edebilmesi için orijinal haliyle aktarılmıştır.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.