TANAP'ın yarısı tamamlandı

TANAP'ın yarısı tamamlandı

TANAP'ın Kasım sonu itibarıyla yüzde 55'inin tamamlanarak planlanan takvimin önünde ilerlediği belirtildi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) Genel Müdürü Saltuk Düzyol  ve diğer TANAP yetkilileri, projenin Polatlı Kampı ve Sakarya Nehir Geçişi Sahası'na düzenledikleri tanıtım gezisinde açıklamalarda bulundu. 

Düzyol, TANAP'la Azeri gazının Türkiye'deki payının artacağına da dikkati çekerek, şunları dedi:

"Kasım sonu itibarıyla yüzde 55'i tamamlanan proje planlanan takvimin önünde ilerliyor. 2018 Haziran sonunda inşallah Türkiye’ye ilk gazı vereceğiz. İnşallah 2018 Haziran sonunda Türkiye'nin alacağı 6 milyar metreküplük gazın ilk fazı olarak 2 milyar metreküp gelmeye başlayacak. Miktar sonraki yıl 4 milyar, bir sonraki yıl ise 6 milyar metreküpe ulaşacak. Bu durum Türkiye’nin ihtiyacı göz önüne alınarak anlaşmalarla bu şekilde düzenlendi. Boru hattımız 15 yıllık bir gaz taşıma anlaşması çerçevesinde inşa ediliyor ve işletmeye alınacak. Taşıma tarifemiz önceden sabitlenmiş durumda. Boru hattından akacak gazın miktarında başlangıçta 16 milyar metreküplük bir kapasitesiye göre yatırım yapıyoruz. Sonraki yıllarda önce 24 milyar metreküpe, sonra 31 milyar metreküpe çıkması söz konusu olacak. Şu an Türkiye yıllık 40-45 milyar metreküp seviyesinde doğalgaz tüketimi gerçekleştiriyor. Talep artış hızı da eskisine oranla daha yavaş artıyor. Türkiye’nin toplam kontrat portföyü ise 52 milyar metreküp. TANAP’la alınacak 6 milyar metreküple beraber Türkiye’nin toplam kontrat portföyü 58 milyar metreküpe çıkmış olacak. Ayrıca, Türkiye'nin uzun vadede 15 milyar metreküp daha gaz ithal etme şansı olacak."

Düzyol, TANAP'tan Avrupa'ya aktarılacak gaz konusunda ise "Avrupa'ya verilecek 10 milyar metreküp gazın, Haziran 2019'da Türkiye-Yunanistan sınırından 9 büyük alıcıya teslim edilebileceği aşamaya gelmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

"PETROL FİYATLARI MALİYETİ DÜŞÜRDÜ"

Yüzde 58 hissesinin SOCAR'a, yüzde 30 hissesinin BOTAŞ'a ve yüzde 12 hissesinin de BP'ye ait olduğu TANAP'ın yatırım bedelindeki düşüşe ve nedenlerine de değinerek, şunları kaydetti:

"TANAP'ın 11,7 milyar dolar olarak belirlediğimiz ilk yatırım bedelini, şu anda 8,5 milyar dolara düşürdük. Gerek uyguladığımız proje yönetim sistemi gerekse petrol fiyatlarına bağlı olarak dünyada emtia fiyatlarının düşmesiyle yatırım bedeli bu seviyeye düşmüş durumda. Türkiye'den bu şekilde ne kadar çok boru hattı sistemi geçersek, Türkiye'nin enerji ihtiyacının karşılanmasında bir tür emniyet sibobu, sigorta görevi görüyor. Bu dönemde bu tarz yatırımların tamamlanmasıyla Türkiye daha ucuz gaza erişim imkanı da sağlayabilecek. Çünkü gazın gazla rekabet edeceği bir piyasa ortaya çıkıyor."

Kaynak: AA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.