Tanzanya'daki sellerde 155 kişi hayatını kaybetti

Tanzanya'daki sellerde 155 kişi hayatını kaybetti

El Nino, zaten tekrarlanan iklim şoklarından etkilenen bir bölge olan Doğu Afrika'da genellikle yıkıcı sonuçlar doğuruyor.

Tanzanya Başbakanı Kassim Majaliwa Perşembe günü yaptığı açıklamada, El Nino ile bağlantılı sağanak yağışların sel ve toprak kaymalarına neden olması nedeniyle en az 155 kişinin öldüğünü söyledi.

Majaliwa Mecliste yaptığı konuşmada yaklaşık 200.000 kişinin etkilendiğini ve ülkenin çeşitli bölgelerinde evlerin, altyapının ve mahsullerin tahrip olmasıyla birlikte ciddi hasar meydana geldiğini söyledi.

El Nino, zaten tekrarlanan iklim şoklarından etkilenen bir bölge olan Doğu Afrika'da genellikle yıkıcı sonuçlar doğuruyor.

Kenya'da bu hafta başkent Nairobi'yi vuran sel felaketinde 13 kişi hayatını kaybederken, Burundi'de aylardır aralıksız devam eden yağışlar nedeniyle 100.000 kişi yerinden oldu.

Majaliwa Tanzanya'nın başkenti Dodoma'da parlamentoya yaptığı açıklamada, "Ülkenin çeşitli bölgelerinde şiddetli rüzgarlar, seller ve toprak kaymalarının eşlik ettiği şiddetli El Nino yağmurları ciddi hasara yol açtı" dedi.

Majaliwa, "Bunlar arasında can kaybı, mahsullerin, evlerin, vatandaşların mülklerinin ve yollar, köprüler ve demiryolları gibi altyapının tahrip edilmesi yer alıyor" dedi.

"Sonuç olarak... 51.000'den fazla hane ve 200.000'den fazla kişi etkilendi, 155 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 236 kişi yaralandı ve 10.000'den fazla ev çeşitli derecelerde etkilendi."

Geçen yılın sonlarında Kenya, Somali ve Etiyopya'da şiddetli yağışlar ve sellerde 300'den fazla kişi ölmüş, bölge son kırk yılın en kötü kuraklığını atlatmaya çalışıyordu.

Ekim 1997'den Ocak 1998'e kadar yaşanan büyük seller bölgedeki beş ülkede 6.000'den fazla kişinin ölümüne yol açmıştı.

Kaynak: Mepa News, AFP

uyg.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.