Tarih | ABD tarihinin kara lekelerinden biri: Tulsa Katliamı'nın 102'nci yılı

Tarih | ABD tarihinin kara lekelerinden biri: Tulsa Katliamı'nın 102'nci yılı

31 Mayıs 1921'de ABD'nin Oklahoma Eyaleti'nin Tulsa şehri ve çevresinde ABD'li beyazlarca gerçekleştirilen siyahi katliamı 102. yıldönümünde anılıyor.

ABD'nin Oklahoma eyaletinin Tulsa şehrinde bundan tam 102 yıl önce, 31 Mayıs 1921'de bir siyahi ve bir beyaz ABD'li arasındaki kavga, şehirdeki beyazların siyahilere saldırarak 31 Mayıs ve 1 Haziran tarihleri arasında 300 civarında siyahi ABD'liyi katletmesiyle sonuçlandı.

ABD'de 19. yüzyılda köleliğin kaldırılmasına rağmen siyahilere yönelik ayrımcılık resmi olarak kanunlarla da 20. yüzyılda da devam etti.

Oklahoma eyaleti genelinde 20. yüzyıl başlarında siyahilerin organize biçimde hak arayışı talebinde bulunmaları, ilerleyen dönemde Tulsa şehrinde ekonomik olarak güçlenmeleri, siyahilere hala köle gözüyle bakan beyaz ABD'lilerin tepkisini çekmekteydi.

Kavganın ardından gelen katliam

Tulsa'da artan gerginlik 31 Mayıs 1921'de 19 yaşında bir siyah ABD'li ile 17 yaşındaki bir beyaz ABD'linin arasındaki kavgayla ateşlendi.

ekran-resmi-2021-05-31-16-13-27.png

Tulsa'da yok edilen siyahilere ait ev ve iş yerleri

Siyahilerin şehirdeki beyazlara saldırdığı yönünde asılsız iddialarla toplanan ırkçı beyaz çeteler Tulsa'da siyahilerin oturduğu semtlere saldırıp katliama giriştiler. 2 gün süren katliamda 300 civarında siyahi öldürüldü, binlercesi yaralandı, siyahilerin yaşadığı bölgeler tahrip edilip yağmalandı.

Siyahilerin gittiği kiliseler dahi yakıldı

Şehirde kiliseler bile siyahiler ve beyazlar arasında ayrıldığından siyahilerin gittiği kiliseler de yakılıp yıkıldı.

Kendilerini korumaya çalışan siyahiler de 10 beyaz ABD'liyi öldürdüler.

Şehre askeri müdahalede bulunan ABD yönetimi, hedefin siyahiler olmasını rağmen az sayıda beyazla binlerce siyahiyi tutukladı.

Tulsa Katliamı ve akabinde ABD yönetiminin şehirdeki siyahilere yönelik tavrı ABD'deki siyahi hareketin hak arayışlarını daha da bilemiş oldu.

2010'da Tulsa Katliamı anısına Tulsa şehrinde bir anıt park açılırken 2020'de Oklahoma Eyaleti yönetimi Tulsa Katliamı'nı eyaletteki okul müfredatına aldı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.