Tarih | Bosna Prijedor ve Bijeli Potok katliamlarının 31'inci yılı

Tarih | Bosna Prijedor ve Bijeli Potok katliamlarının 31'inci yılı

Bosna-Hersek'te iç savaş yıllarında gerçekleştirilen katliamlardan Prijedor ve Bijeli Potok Katliamları'nın maddi ve manevi izleri halen sürüyor.

Bosna-Hersek Savaşı'nın ilk dönemi Sırpların savunmasız Boşnaklara yönelik yoğun katliamları ile başladı.

Bosna'nın kuzeybatısında 31 Mayıs 1992'de Prijedor'da (Priyedor), 1 Haziran 1992'de ise kuzeydoğusunda Bijeli Potok (Biyeli Potok) katliamları gerçekleşti.

Bijeli Potok Katliamı

1 Haziran 1992'de Zvornik İline bağlı Bijeli Potok ilçesi ve çevre köylerde Sırp güçleri Boşnakları yok etme ve sürme politikaları kapsamında büyük bir katliama imza attı.

Bu katliamda Sırplar, savunmasız 684 Boşnak sivili katletti, Boşnak kadınlara tecavüz etti ve sağ kalan tüm Boşnakları sürdü.

Savaşın ilk yılı olan 1992'de Bijeli Potok'un yer aldığı Zvornik İlinde çok yoğun Boşnak katliamları yapılmıştı.

Prijedor Katliamı

Ülkenin kuzeybatısındaki Prijedor'da ise 1992'de Mayıs boyunca Boşnaklara saldırılar sürmüştü.

31 Mayıs 1992'de Sırplar Prijedor'daki Boşnaklara radyo yayınları ile teslim olmaları, kendilerine zarar verilmeyeceği çağrısında bulunarak evlerine beyaz çarşaf, kollarına beyaz kurdele asmalarını istedi.

Fakat Sırplar sözlerinde durmayarak beyaz kurdele ve çarşafların da işlerini kolaylaştıracağı bir şekilde Prijedor ve çevresinde kısa süre içerisinde 3 binden fazla Boşnak'ı katlettiler.

30 binden fazla Boşnak'ı Omarska başta olmak üzere toplama kamplarına gönderip aç bıraktılar. Bu Boşnaklara işkence ve tecavüzlerde bulundular.

Soykırımı ödüllendiren anlaşma: Dayton

Bosna-Hersek Savaşı'nı bitiren ve Boşnaklara yönelik Sırp ve Hırvatların soykırımını ödüllendirmekle suçlanan 21 Kasım 1995 tarihli Dayton Anlaşması'yla savaştan önce Boşnakların çoğunlukta olduğu Prijedor ve Bijeli Potok'un bağlı olduğu Zvornik Bosna Sırp Cumhuriyeti'ne bırakıldı.

Buralardan sürülen Boşnakların pek azının dönüşüyle bu bölgelerde Sırplar çoğunluğa geçti.

'Bijeli Potok Katliamı intikamı' saldırısı (2015)

27 Nisan 2015'te Nerdin İbriç (1991-2015) isimli, babası Bijeli Potok Katliamı'nda katledilen bir Boşnak bu katliamın intikamı için Zvornik'te Sırp polislere bir saldırı düzenleyerek bir Sırp polisi öldürdü.

Diğer Sırp polislerin ateş açması sonucu Nerdin İbriç de vurularak hayatını kaybetti. Bu saldırının ardından Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde "Radikal İslam ile mücadele" adı altında Boşnaklara yönelik büyük bir tutuklama kampanyası başlatıldı.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.