Tarih | Hollanda'nın Irak'ta 70 sivili öldürdüğü 2015 Havice Katliamı

Tarih | Hollanda'nın Irak'ta 70 sivili öldürdüğü 2015 Havice Katliamı

Hollanda savaş uçaklarının 2 Haziran 2015 günü Irak'ın Havice şehrinde gerçekleştirdiği bombardımanda en az 70 sivil hayatını kaybetmişti.

(Fotoğraf: VRT)

ABD ve Batı ülkelerinin öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon, 2013-2019 yılları arasında IŞİD kontrolündeki bölgelerde sivillere yönelik birçok katliama imza attı.

Bunlardan biri de 2015 Havice Katliamı'ydı.

2 Haziran 2015 gecesi ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon bünyesindeki Hollanda savaş uçakları, Irak'ta IŞİD kontrolündeki Havice şehrine bombardıman düzenledi.

Düzenlenen bombardımanda "IŞİD'e ait bir bombalı araç üretim merkezinin vurulduğu" öne sürüldü. Vurulan bölgede yaşanan büyük patlama, Havice'nin bir mahallesini neredeyse yok etti.

Bombardımanda en az 70 sivil ölürken çok sayıda sivil de yaralandı.

havice.jpg

Saldırı öncesinde ve sonrasında hedef alınan bölge

Katliamın ardından ABD ve Hollanda, saldırıda sivil kaybı yaşanmadığını açıkladı. Katledilen onlarca sivile dair itiraf ise 4 yıl sonra gelecekti.

ABD, saldırıda sivillerin de zarar gördüğünü 2019 yılında kabul etti. Ancak sivil katliamının sorumluları yargılanmadı ve katliamın sorumluları cezasız kaldı.

ABD öncülüğündeki Koalisyon'un Irak ve Suriye'deki saldırılarında yaşanan sivil kayıpları binlerle ifade ediliyor. Yalnızca 2016-2017 tarihindeki Musul Savaşı'nda 40 bini aşkın sivilin katledildiği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

 

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum