Tarih | Nisur Meydanı Katliamı'nın 16'ncı yılı

Tarih | Nisur Meydanı Katliamı'nın 16'ncı yılı

16 Eylül 2007'de Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD Büyükelçiliğine ait konvoya eşlik eden Blackwater çalışanları, Nisur Meydanı’ndan geçtikleri sırada Iraklı sivillerin üzerine ateş açtı.

Iraklılar, her yıl 16 Eylül'de, 2007 yılında başkent Bağdat'ın merkezinde meydana gelen Nisur Katliamı acı bir şekilde anıyor.

16 Eylül 2007'de Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD Büyükelçiliğine ait konvoya eşlik eden Blackwater askerleri, Nisur Meydanı’ndan geçtikleri sırada Iraklı sivillerin üzerine ateş açtı. Yaşanan katliamda 17 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi yaralandı.

Bu olay, ABD'nin Irak'ı işgalinden sonra meydana gelen en önemli katliamlardan biri olarak kabul ediliyor.

Erik Prince’in kurucusu olduğu Blackwater şirketinin paralı askerleri, konvoyun pusuya düşürüldüğünü ve kendilerini korumak üzere ateş açtıklarını iddia etmiş olsa da, olayı soruşturan Iraklı Savcı Faris Saadi Abdul, ölümlerin nedensiz yere gerçekleştiğini söyledi.

Katliamdan bir gün sonra Blackwater şirketinin Irak’ta operasyon yürütme lisansı geçici olarak askıya alınırken, dönemin Irak hükümeti, yaşanan katliamın sorumlularından hesap sorulacağını açıklamıştı.

Olayla ilgili en az 5 ayrı soruşturma yürütülürken, bunların birini ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) gerçekleştirdi.

FBI soruşturmasından, 17 Iraklının Blackwater çalışanları tarafından öldürüldüğü ve en az 14’ünün sebepsiz yere vurulduğu sonucu çıktı.

2014 yılında, katliama karışan Blackwater çalışanlarından biri cinayetten, diğer üçü ise taksirle adam öldürme suçundan yargılandı.

Geçen yıl, Amerikan yargısı Blackwater şirketinin 3 üyesine ceza indirimi uygulandığını duyurmuştu.

İsmi birçok şaibeli olaya karışan şirketin karıştığı en kanlı olaylardan birinin, 17 Iraklının hayatını kaybettiği Nisur Katliamı olduğu belirtiliyor.

Irak'ın ABD ve İngiltere öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından 2003'te işgal edilmesi ile başlayıp iç çatışmalara evrilen 15 yıllık süreçte sivil can kaybının 470 bin civarında olduğu biliniyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.