Tayvan son 25 yılın en şiddetli depremiyle sarsıldı

Tayvan son 25 yılın en şiddetli depremiyle sarsıldı

Bölgeden aktarılan görüntülerde Hualien'deki çok sayıda binanın kısmen çöktüğü ve tehlikeli açılarla yan yattığı görülüyor.

Çarşamba günü Tayvan'ın doğu kıyısı açıklarında meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki deprem, adada ve komşu ülkelerde tsunami uyarılarına yol açtı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu'na göre depremin merkez üssü Tayvan'ın Hualien şehrinin yaklaşık 18 kilometre güneyinde yer alıyor.

Bölgeden aktarılan görüntülerde Hualien'deki çok sayıda binanın kısmen çöktüğü ve tehlikeli açılarla yan yattığı görülüyor.

Yetkililer, depremin Tayvan'da son 25 yılda meydana gelen en şiddetli deprem olduğunu söyledi.

Tayvanlı yonga üretim devi TSMC, personelinin güvenliği için Hsinchu ve güney Tayvan'daki bazı fabrikalarını tahliye ettiğini söyledi, ancak güvenlik sistemlerinin normal şekilde çalıştığını ekledi.

TSMC, Apple ve Nvidia gibi teknoloji firmaları için önemli bir yonga üreticisi.

Başkent Taipei'de çekilen videolarda binaların şiddetli bir şekilde sallandığı, eşyaların raflardan fırladığı ve mobilyaların devrildiği görülüyor.

Tayvan'ın dağlık iç kesimlerinde, sosyal medyada yayınlanan videolar depremin büyük toprak kaymalarına yol açtığını gösteriyor. Bu bölgelerdeki hasarın boyutu ise henüz bilinmiyor.

Yerel medya organlarında yer alan görüntülerde yıkılan konutlar ve evlerinden ve okullarından tahliye edilen insanlar görülüyor. Yerel yayın kuruluşu TVBS tarafından yayınlanan görüntülere göre, depremin etkisiyle arabalar hasar gördü ve dükkanlardaki eşyalar etrafa saçıldı.

Japonya Meteoroloji Ajansı, komşu Japonya'da 3 metreye varan tsunami dalgalarının güneybatı kıyılarının geniş alanlarına ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Ajans, bölge sakinlerini yaklaşık bir hafta boyunca "benzer şiddette artçı depremlere karşı tetikte" olmaları konusunda uyardı.

Filipinler'in sismoloji ajansı da bir tsunami uyarısı yayınladı.

Çin devlet medyası, sarsıntıların Çin'in güneydoğusundaki Fujian eyaletinin bazı bölgelerinde hissedildiğini söyledi.

"Deprem karaya yakın ve yüzeysel. Tayvan'ın her yerinde ve açık deniz adalarında hissedildi. Bu son 25 yılın en şiddetli depremi" dedi Taipei Sismoloji Merkezi Müdürü Wu Chien Fu.

Eylül 1999'da Tayvan'ı vuran 7.6 büyüklüğündeki depremde 2.400 kişi ölmüş ve 5.000 bina yıkılmıştı.

Çarşamba günkü deprem yerel saatle 07.58'de 15.5 kilometre derinlikte meydana geldi ve 4 ya da daha büyük büyüklükte en az dokuz artçı sarsıntıya yol açtı.

Kaynak: Mepa News, BBC, Ajanslar

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.