Tayvanlılar neden Ukrayna saflarında Rusya'ya karşı savaşıyor?

Tayvanlılar neden Ukrayna saflarında Rusya'ya karşı savaşıyor?

Tayvanlı yabancı savaşçılar, bir gün Tayvan'ın Ukrayna ile aynı kaderi paylaşacağı endişesiyle Rusya karşısında bu ülkenin saflarında hizmet veriyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından birçok yabancı savaşçının çatışmalarda iki tarafın saflarında da yer aldığı biliniyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya'nın işgal sürecini başlatması sonrasında yabancı gönüllü savaşçılara ülkesinin mücadelesine katılmaya çağırmıştı.

Bu daveti kabul eden ve Ukrayna saflarında Rusya karşısında savaşan yabancı savaşçılardan bazıları da Tayvanlı.

Tayvan ile Ukrayna arasında 8 bin 44 kilometre bir mesafe bulunmasına rağmen Tayvanlılar Ukrayna güçlerinin alt kollarında mücadele ediyor.

BBC'nin haberine göre binlerce yabancı savaşçının Ukrayna'ya savaşmak için gitmesine karşılık yaklaşık olarak 10 Tayvanlının bu savaşta yer aldığı tahmin ediliyor.

Tayvan'da zorunlu askerlik hizmeti bulunuyor. Bu süreci tamamlayan kişiler, istedikleri takdirde Ukrayna'nın yabancı lejyonuna katılma hakkına sahip olabiliyor.

Söz konusu Tayvanlı yabancı savaşçılardan biri de Tseng Sheng-guang. Ukrayna Bölgesel Savunma Uluslararası Lejyonu bünyesinde hizmet vermiş olan Tseng, kasım ayında Ukrayna'nın doğusundaki Liman kentinde Rus güçlere karşı savaşta hayatını kaybetti. Tseng, Ukrayna'daki savaşta ölen ilk Tayvanlı olarak kayda geçti.

Sosyal medya platformları aracılığıyla Tseng ile arkadaş olan Sammy Lin, Tseng'in Tayvan'ın bir gün Ukrayna'nın durumuna düşebileceği riski ile destek amaçlı Ukrayna'ya savaşmaya gittiğini söyledi.

Tayvan Dışişleri Bakanlığı, Tayvanlı savaşçının ölümünün ardından yaptığı açıklamada Tseng'in hayatını Ukrayna'nın bağımsızlık mücadelesine adadığı vurgusu yapıldı.

"Tayvan ile Ukrayna ortak kaderi paylaşıyor"

Ukrayna'ya destek amaçlı bölgeye ulaşan Tayvanlılardan birisi de Jack Yao.

Jack, Tayvan ve Ukrayna'nın aynı kaderleri paylaştığını düşündüğünden ve bir işgal girişimi olduğundan dolayı Ukrayna'yı desteklemek için bu ülkede bulunduğunu belirtti.

Çin, Tayvan'ı kendi toprağı olduğunu iddia ediyor. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Tayvan'ın ana kara ile yeniden birleşmesini tamamlama sözü vermiş ve "ayrılıkçı hareketlere karşı güç kullanma seçeneğini dışlamadıklarını" vurgulamıştı.

Pekin yönetimi ayrıca 2020'de yeniden seçilen Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen'i “ayrılıkçı” olarak nitelendiriyor ve onunla müzakereleri reddediyor.

Ukrayna güçleriyle birlikte Rusya karşısında savaşan Jack'e göre "Tayvan ve Ukrayna kardeş ülke gibiler ve yüzde 100 aynılar".

Jack'in katıldığı Ukrayna yabancı lejyonundaki diğer savaşçıların kendisine burada ölmemeye çalışması ve geri dönüp vatanı için savaşması gerektiğini söylediğini ifade ediyor.

Jack'in Tayvan'a geri döndüğü aktarılıyor.

Ukrayna'da savaşan diğer Tayvanlılar, Rusya'nın bu savaşı kazanmasının Çin'i teşvik edeceğini ve Pekin'in de Rusya'nın yaptığına benzer şekilde Tayvan'ı işgal edebileceğini savunuyor.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.