Telafer operasyonu kapıda: Sünni Türkmenler katliam riskiyle karşı karşıya

Telafer operasyonu kapıda: Sünni Türkmenler katliam riskiyle karşı karşıya

Telafer'in IŞİD'ten geri alınmasına yönelik operasyonun birkaç koldan kısa bir süre içinde başlayacağı belirtiliyor.

*Haberdeki görseller rahatsız edici içerik barındırıyor olabilir

Musul'un batısındaki Telafer kentini IŞİD'ten geri almak için başlatılacak askeri operasyonun hazırlıklarının bitmek üzere olduğu açıklandı. Telafer Kaymakamı Abdulal Abbas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Telafer'ın IŞİD'den kurtarılması için yapılacak operasyonunun hazırlıkları tamamlandı. Operasyon birkaç koldan ve kısa süre içerisinde başlayacak." ifadelerini kullandı.

"İran destekli Haşdi Şaabi operasyona katılmayacak"

Operasyona hangi güçlerin katılacağına karar verildiğini ve görev dağılımının yapıldığını açıklayan Abbas, Haşdi Şabi güçlerinin operasyonda yer almayacağını söyledi.

"Kentte bin IŞİD'li var"

Abbas, açıklamasının devamına Telafer kentinde yaklaşık bin IŞİD mensubunun olduğunu kaydetti.

Kuvvetler Telafer kent merkezine 5-6 km mesafedeler

17 Ekim'de başlayan Musul Operasyonu çerçevesinde Musul'un batı ekseni doğrultusunda hareket eden İran destekli Haşdi Şaabi çatı örgütü, bölgeyi büyük ölçüde kontrol altına almış ve ABD ve Bağdat hükümeti güçlerinin sağladığı hava desteğiyle Telafer kent merkezine 5-6 km mesafeye kadar yaklaşmıştı. 

Telafer yakınlarında konuşlu durumda bulunan Haşdi Şaabi milisleri belli aralıklarla kent merkezine yönelik gelişigüzel top atışlarında bulunuyor.

Yeni bir sivil katliamı yaşanabilir

Yerel kaynakların belirttiğine göre Telafer kentine yönelik düzenlenmesi planlanan operasyonda son aşamaya gelindi. Askeri yetkililer operasyon için Irak Başbakanı Haydar El Abadi'nin emrinin beklendiğini kaydediyor. 

Öte yandan operasyona destek sağlayacak olan ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçaklarının kente düzenleyeceği hava saldırılarında büyük bir sivil kaybının yaşanmasından endişe ediliyor. Yüz binden fazla Sünni Türkmenin yaşandığı Telafer kentine ABD uçaklarında geçtiğimiz vakitlerde de hava saldırıları düzenlenmiş, düzenlenen bu saldırılarda yüzlerce sivil yaşamını yitirmişti.

Operasyon ile birlikte infazlar da başlayabilir

Telafer kent merkezine yönelik başlatılması planlanan operasyon ile birlikte bölgedeki Sünni halka yönelik infazların da başlamasından endişe ediliyor. Operasyona İran destekli Haşdi Şaabi çatı örgütünün katılmayacağı ifade edilse de, birtakım otoritelerce Bağdat hükümeti güçlerinin ideolojik olarak Haşdi Şaabi'den farklı düşünmediği ve bu infazları gerçekleştirebilecek potansiyele sahip olduğu vurgulandı.

Nitekin Musul'da operasyonun bitmesiyle onlarca kişinin infaz edildiği görüntüler kamuoyuna sızdırılmış, görüntüler incelendiğinde infazları gerçekleştiren kişilerin Haşdi Şaabi milisleri ile birlikte hareket eden Bağdat hükümeti güçleri olduğu anlaşılmıştı. Ayrıca Bağdat hükümetine bağlı 'Özel Operasyonlar Birimi de bu infazlarda boy göstermişti. 

19 çocuk yaşamını yitirmişti

Geçtiğimiz Haziran ayında Telafer kent merkezindeki bir medreseye ABD öncülüğündeki koalisyona ait savaş uçakları tarafından düzenlenen hava saldırısında en az 19 çocuk yaşamını yitirmişti. Medreseye yönelik düzenlenen hava saldırının ardından IŞİD'e bağlı Amak Ajansı saldırıya ait olduğunu belirtitği görüntüleri kamuoyu ile paylaşmıştı.

Medreseye düzenlenen hava saldırısına ait görüntüler:


Musul Operasyonu'nun devam ettiği dönem içerisinde İran destekli Haşdi Şaabi milislerince birkaç kez Telafer kentine yönelik operaasyon başlatıldığı iddia edilmiş, ancak Haşdi Şaabi'nin medya organları tarafından servis edilen bu haberler doğrulanmamıştı.

Haşdi Şaabi milislerinin sosyal medya hesaplarından ise Telafer kentine yönelik düzenlenecek operasyonda yer alacakları yönünde paylaşımlar yapılıyor.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.