Telegram uygulaması ne kadar güvenli?

Telegram uygulaması ne kadar güvenli?

Uzmanlar, WhatsApp'ı güvenlik sebebiyle telefonundan silen kullanıcıların yöneldiği uygulamalardan biri olan Telegram'ın sanıldığı gibi güvenli olmadığı görüşünde.

Uzmanlar, WhatsApp'ı güvenlik sebebiyle telefonundan silen kullanıcıların yöneldiği uygulamalardan biri olan Telegram'ın sanıldığı gibi güvenli olmadığı görüşünde.

"Stratejik Siber Güvenlik Çözümleri" sunan "TerraMedusa"nın yazılımcısı ve kurucusu Tamer Şahin, katıldığı bir televizyon programında Telegram' uygulamasını değerlendirdi.

Kullanıcılara "yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın" diyen Şahin, Telegram için şu ifadeleri kullandı:

"İnsanlar farklı uygulamalara göç etmeye başladılar. Yalnız burada tabi yağmurdan kaçarken doluya tutulma durumu yaşanıyor biraz da. Mesela Telegram'a geçişler çok fazla. Ama Telegram'ın aslında sabıkasına baktığımızda, geçmişine baktığımızda, orada da teknik olarak çok parlak bir portre gözükmüyor. WhatsApp'ın biraz daha gerisinde olabilecek bir durum bile var hatta kağıt üzerinde baktığımızda. Çünkü Telegram'ın kurucusu bir Rus ve bu bir Rusya projesi.

Rus hükümetiyle kurucusunun birtakım anlaşmazlıkları oldu ve şirketini Dubai'ye taşıdı. Dubai ve dünyanın farklı yerlerinde sunucuları bulunuyor. Yalnız en önemli nokta, Telegram uçtan uca şifreli bir platform değil. Yani yazdığını mesajlar şifrelenmiyor. Şu anda inanılmaz bir Telegram'a geçiş var, fakat hiç kimse bunu göz önüne almıyor. Ve bu zaten kullanıcı sözleşmesinde de yazıyor. Aynı zamanda Telegram yöneticileri, Telegram'ın operatörleri sizin konuşmalarınızı izeleyebiliyor eğer isterse."

Şahin, konuşmaların izlenememesi için "gizli chat" özelliğinin kullanılması gerektiğini ifade etti.

Telegram uçtan uca şifreli değil

Teknoloji uzmanları da Telegram'ın uçtan uca şifreleme hizmeti sunmadığını, server'lardaki mesajların görüntülenebildiğini belirtiyor.

Görüşmeleri bulut üzerinden aktaran bir uygulama olduğu için Telegram'ı güvenilir bulmayan uzmanlar, server'larda tutulan mesajların servis sağlayıcılar tarafından okunabileceğini ifade ediyor.

Telegram'ın gizli chat özelliği güvenli mesajlaşmaya olanak sağlasa da, uzmanlar uygulamada ciddi güvenlik açıkları olduğunu belirterek, Telegram WhatsApp gibi kullanıcı verilerini üçüncü taraflara satmasa da, uygulamanın mesajları güvenli olarak saklamadığı görüşünü dile getiriyorlar.

Kaynak: Mepa News Teknoloji

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.