'Tersine göç': Kuzey ve Güney Kore arasında alışılmadık kaçış

'Tersine göç': Kuzey ve Güney Kore arasında alışılmadık kaçış

Güney Koreli yetkililer dün gece Güney Kore'den bir kişinin Kuzey Kore'ye kaçtığını duyurdu.

Dün gece Güney Kore'den kimliği belirlenemeyen bir kişinin cephe hattını aşarak Kuzey Kore'ye geçiş yaptığı açıklandı.

Cephe üzerinden geçiş yoluyla yapılan sığınmalar genellikle Kuzey Kore'den Güney Kore yönüne gerçekleşiyor. Söz konusu geçişin, 1953'ten bu yana 13'üncü geçiş olduğu belirtiliyor. Kuzey Kore'den güneye ise şimdiye kadar on binlerce kişinin geçtiği ifade ediliyor.

"Yürüyerek kuzeye gitti"

Güney Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü Boo Seung-chan yeni yaptığı açıklamada 2 Ocak 2022 günü yerel saatle 22:40'da bir kişinin cephe hattının üzerinden geçip Güney Kore'den Kuzey Kore'ye yürüyerek intikal ettiğinin kameralarda görüldüğünü duyurdu.

Yetkililer Kuzey Kore'ye geçen kişinin aslen Kuzey Koreli olduğu ihtimali üzerinde duruyor. Kuzey Kore'den ise bu açıklamayla ilgili bir yorum henüz gelmedi.

1950-1953 döneminde yaşanan ve 2 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiği savaşla Kore Yarımadası Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) ve Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) olarak ikiye bölünmüştü.

1953 ateşkesinin anlaşmaya dönüşmemesi ve hukuken savaş halinin devam etmesinin de etkisiyle iki ülkeyi ayıran 38. paralel hattı halen dünyanın en yoğun militarize bölgesi olarak biliniyor. Bölgede 28 bin ABD askeri ve karşılıklı olarak toplamda 1 milyondan fazla Koreli asker bulunuyor.

Bu yoğunluk kaçak geçişleri zorlaştırsa da 1953'ten bu yana binlerce Kuzey Koreli cephe hattını aşarak Güney Kore'ye sığındı.

Kaynak: Mepa News

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.