Tiananmen Katliamı'nın arkasındaki 'Pekin Kasabı' lakaplı Çinli lider öldü

Tiananmen Katliamı'nın arkasındaki 'Pekin Kasabı' lakaplı Çinli lider öldü

Çin'in eski başbakanlarından Li Peng, 90 yaşında öldü.

Çin'in eski başbakanlarından Li Peng, 90 yaşında öldü.

Peng, Haziran 1989'da Çin'in başkenti Pekin'de bulunan Tiananmen Meydanı'nda çıkan olaylarda sıkıyönetim ilan ederek, alınan sert önlemler sonrası yüzlerce kişinin ölümünün sorumlusu olarak gösteriliyordu.

Çin devlet televizyonu, uzun bir süre mesane kanseriyle mücadele eden Peng'ın pazartesi akşamı Pekin'de bir hastanede 'belirsiz' bir hastalıktan dolayı öldüğünü açıkladı.

Peng, 1987 ile1998 yılları arasında Çin Halk Cumhuriyeti'nin dördüncü Başbakanı olarak görev yaptı. Ancak Peng uluslararası çevrelerce "Pekin kasabı" lakabıyla anıldı. Li Peng, 1989 Nisan ayında patlak veren ve çok sayıda öğrenci, işçi ve halkın diğer kesimlerinden insanın katıldığı protestolarda aktif rol oynadı.

Peng, olayların büyümesi sonrası 20 Mayıs 1989'da sıkıyönetim ilan etti. Çin ordusu tanklar ve diğer askeri araçlarla 3-4 Haziran gecesi protestolara kanlı bir şekilde son verdi ve yüzlerce silahsız sivilin ölümüne yol açtı. Bu olaylarda binden fazla kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor. Li Peng, daha sonraki açıklamalarında göstericilere ateş açma kararını gerekli bir adım olarak nitelemiş ve kendisini savunmuştu.

Peng, askeri müdahale fikrinin Çin Komünist Partisi yönetimi tarafından toplu şekilde alındığını ve Çinli lider Dıng Şiaoping'in (Deng Xiaoping) kararlarını nadiren uyguladığını söylemişti.

Çinli aktivist Kaixi: Peng'in ölümünden dolayı mutluyum

Tiananmen protestolarının liderlerinden Wu'er Kaixi, yaptığı açıklamada "Peng'ın ölümünden dolayı mutluyum. O, 4 Haziran katliamının kasabıdır ve dünya ve tarih tarafından böyle hatırlanmalıdır. Umarım bir gün Çin ders kitaplarında da böyle anılır." dedi.

Şinhua Haber Ajansı ise, yayımladığı kısa biyografide Li hakkında "Tiananmen olaylarında aldığı kesin önlemlerle karışıklığı durduran ve devrim şiddetini bastıran yönetici" ifadelerine yer verdi.

facebanner.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.