Ticaret savaşı kızışıyor: Çin'den ABD'ye misilleme

Ticaret savaşı kızışıyor: Çin'den ABD'ye misilleme

ABD Başkanı Donald Trump'ın 200 milyar dolarlık Çin ürününe ek vergi uygulama kararının yürürlüğe girmesinin ardından Pekin'den misilleme geldi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta 200 milyar dolarlık Çin ürününe ek vergi uygulama kararının yürürlüğe girmesinin ardından Pekin’den misilleme geldi. Çin, 60 milyar dolarlık Amerikan ürününe vergi uygulayacağını açıkladı.

Amerika'nın Sesi haberine göre; Çin Maliye Bakanlığı, Pekin’in ABD'nin 60 milyar dolar değerindeki ürünlerine yeni gümrük vergisi getireceğini bildirdi. Açıklamada Çin’in 1 Haziran’dan itibaren 5 bin 140 ABD ürününe yüzde 25 oranında vergi uygulayacağı kaydedildi.

Çin Dışişleri Bakanlığı da Pazartesi günü yaptığı açıklamada ülkesinin hiçbir zaman yabancı baskılara teslim olmayacağını kaydetti.

Trump Çin’i uyarmıştı

Çin’in vergi konusunda kararını açıklamasından önce ABD Başkanı Donald Trump Pekin’i karşılık vermemesi konusunda uyarmıştı. Trump Çin’i ABD ürünlerine vergi artışı yapmaması konusunda uyarmış ve ABD'li tüketicilerin vergi artışının bedelini ödemeyeceklerini belirtmişti.

Trump geçen hafta bazı Çin ürünlerine uygulanan yüzde 10’luk vergi dilimini yüzde 25’e çıkarmıştı.

Trump: Anlaşmazsanız canınız çok kötü yanacak

Trump, Twitter mesajında Amerikalı tüketicilerin vergi ödemek için nedeni olmadığını belirtti ve Çin’in karşılık vermemesi gerektiğini kaydetti. Trump, Çin’in bunu yapmasının “durumu sadece daha kötü hale getireceği” uyarısında bulundu. ABD Başkanı, vergilerin imalatçıların üretimi Çin’den diğer ülkelere kaydırmasıyla önlenebileceğini de kaydetti.

Trump, “Devlet Başkanı Şi’ye ve Çin’deki birçok arkadaşıma, anlaşma yapmazsanız Çin’in çok kötü zarar göreceğini açıkça söylemiştim çünkü şirketler diğer ülkeler için Çin’i terk etmek zorunda kalacak. Çin’de satın almak çok pahalı. Neredeyse tamamlanmış çok iyi bir anlaşmanız vardı, siz vazgeçtiniz” dedi.

ABD ile Çin arasında ticaret savaşı Cuma günü Washington’un 200 milyar dolarlık Çin ürününe ek vergi uygulamaya başlamasının ardından daha da artmış durumda.

Trump kalan 300 milyar dolarlık Çin ürününe de ek vergi getirebileceğinin sinyalini veriyor. ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer’a bu yönde çalışmaların başlatılması talimatının verildiği belirtiliyor.

"3 veya 4 hafta içinde netleşir"

Foreks'in haberine göre; Çin Devlet Başkanı Şi Jinping ile konuyu Haziran ayında Japonya’da düzenlenecek G-20 zirvesinde görüşebilecekleri kaydedilen Trump, Washington ve Pekin arasındaki ticaret müzakerelerinin başarılı olup olmayacağını 3 veya 4 hafta içerisinde öğreneceklerini söyledi. 

Trump, Şi ile yapacağı görüşmenin geçtiğimiz hafta iki ülke arasında gerçekleşen başarısız üst düzey görüşmelerin ardından verimli olabileceğini söyledi.

Trump, G-20 zirvesinde ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşmeyi planladığını ifade etti. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.