TikTok ve Instagram İsrail sömürgeciliğinin yayılmasına nasıl yardımcı oluyor?

TikTok ve Instagram İsrail sömürgeciliğinin yayılmasına nasıl yardımcı oluyor?

Sosyal medya algoritmaları Siyonist yankı odaları üretirken, askerler vahşetlerini keyifle internette paylaşıyor.

Samar El Masri | Middle East Eye | Tercüme: Mepa News

Fotoğraf: Bir İsrail askeri sosyal medya hesabında Han Yunus'tan çıkarılan Filistinlilerin görüntüsünü "Bay Bay" notuyla paylaşıyor.

İsrail'in Filistin'i işgali ve Filistin halkına boyun eğdirmesi uzun zamandır sömürgeci olarak tanımlanıyor. Toprak ve doğal kaynakların çalınmasından milliyetçilik ve kapitalizme kadar İsrail, sömürgeci taktik ve söylemlerle kendini aynı çizgiye getirmiştir.

Peki Gazze Şeridi'nde soykırıma varan bir savaş yürüten İsrail devleti nasıl oluyor da İsrail işgalinden hiçbir çıkarı yokmuş gibi görünen insanlardan uluslararası destek almaya devam ediyor?

Sömürgeciliğin sadece coğrafi olarak yakın bölgeyi etkilemediğini kabul etmek önemlidir. Modern sömürgecilik topluma sanal olarak nüfuz eder ve sonuç olarak toplumları uluslararası düzeyde etkiler.

İsrail'in sömürgeci taktikleri, savaş suçlarının ve müstehcenliklerin internet üzerinden yayınlanmasını da içeriyor. Bunların çoğu İsrail askerlerinin sosyal medya faaliyetlerinin sonucudur.

İsrail askerleri Filistinlilerin evlerinin yıkılmasına sevinirken, Filistinlileri taciz ederken, öldürülen yardım görevlileriyle alay ederken ve hatta Filistinli kadınların iç çamaşırlarıyla poz verirken görüntülendiler.

İsrail hükümeti askerlerin bu tür eylemler nedeniyle cezalandırılacağını söylese de, sahadaki birlikler esasen İsrail'in sömürgeci aktörleri ve pazarlama ortakları olarak işlev görüyor. Hatta Filistinlilerin yakalanmasını ve gözaltına alınmasını taklit eden bir TikTok akımı bile başlattılar.

Siyonistler, davalarına destek toplamak için, kullanıcılara zaten etkileşimde bulundukları içerikten daha fazlasını göstermek üzere tasarlanmış sosyal medya algoritmalarına da güveniyorlar. Batılı kullanıcıların haber akışları Filistinlilerin insanlıktan çıkarılmasını ve aşağılanmasını tekrar tekrar normalleştirdiğinde, Siyonizm'in lehine hareket ettiklerini görmek şaşırtıcı değil.

Filistinlilerin insanlıktan çıkarılması

Siyonist sosyal medya alanlarında Filistinliler, Filistinlilerin insanlık dışı olduğu yönündeki Siyonist sömürgeci ilkeyle tutarlı bir şekilde, yalnızca eğlence ve tahakküm nesneleri olarak görülüyor. Bu strateji, İsrail'in Gazze'de internet kesintileri uygulaması ve Filistinlilerin yaşadıklarının dünyanın geri kalanına aktarılmasını engelleyen iki taktikten biri olan gazetecileri öldürmesiyle daha da kötüleşiyor.

Bu da Filistinlilerin İsrail ve Batı merceklerinden süzülen bir imaja sahip olmasıyla sonuçlanıyor.

Gazze'den gelen seslerin susturulmasıyla birlikte, yanlış bilgilerin yayılması sosyal medyayı sömürgeleştirmek için kullanılan bir başka yöntemdir.

İsrail, Hamas'ın bebeklerin kafasını kestiği ve toplu tecavüzler gerçekleştirdiği haberleri de dahil olmak üzere Filistinli grupları itibarsızlaştırmak için defalarca dezenformasyon yayınladı. Buna ek olarak, BM'nin Filistinli mültecilere yardım kuruluşu UNRWA hakkındaki yalanlar, Gazze'deki krizi derinleştiren küresel yardım kesintilerine yol açtı.

Bu tür konularla karşılaştıklarında Siyonistlerin iki ana hareket tarzı olduğu görülüyor: Antisemitizm suçlamalarıyla ya da Hamas'ı kınama zorunluluğuyla konuyu saptırmak ya da kendi suçlarını en aza indirmek için yanlış ifadeleri aşamalı olarak geri almak.

Her iki strateji de İsrail'in Filistinlilere yönelik katliamının sürekli olarak meşrulaştırılmasını sağlayarak, sömürgecilerin algılanan üstünlüğüyle tutarlı bir şekilde İsrail'in hedeflerinin odak noktası haline gelmesini sağlıyor.

Bireysel sosyal medya kullanıcıları da bu taktiklere başvurmaktadır. 7 Ekim'den bu yana pek çok Siyonist Instagram, TikTok ve diğer platformlarda işgalci devlete desteklerini dile getirerek İsrail'in sömürgeci hedeflerinin kanalları, yani sömürgeci mikro-aktörler haline geldi.

Bu sömürgeci bastırma, Siyonist hedefler için bir propaganda montaj hattını andıran bir çevrimiçi ortam yaratıyor. Sömürgeci devlet direktifler yayınlıyor, İsrail askerleri vahşet işliyor ve kanıtları internette yayınlıyor, İsrail ise kontrolsüz hareket etmeye devam etmek için yalanlar uyduruyor.

Sosyal medya akışlarında çeşitli bilgi kaynaklarına maruz kalmayanlar için -yankı odalarında sıkışıp kalanlar için- dezenformasyon ve propagandanın etkilerini, raporlar daha sonra geri çekildiğinde bile tersine çevirmek zordur.

Yavaş yavaş dezenformasyon toplanıyor ve meşrulaştırılıyor, savaş suçları normalleştiriliyor, bahaneler üretiliyor ve daha fazla Filistinli öldürülüyor. Tüm bunlar olurken İsrail uluslararası alanda sömürgeci mikro aktörlere ilham vermeye ve Filistinlilerin katledilmesini dünyaya haklı göstermeye devam ediyor.

Bu sanal bir süreç olsa da, Siyonizm'in küresel yayılımı kaçınılmaz olarak İsrail yanlısı gösteriler ve Filistinlilere yönelik saldırılarla gerçek hayata sızıyor.

Aynı zamanda, Siyonist yankı odalarının yaygınlığına rağmen, Filistinlilerin kurtuluşuna yönelik önemli bir dekoloniyal dönüş olmuş gibi görünüyor. Bazıları, ABD'de TikTok'u yasaklamayı amaçlayan yasal değişikliklerin, platformda İsrail'e yönelik eleştirileri sınırlamayı amaçladığını ve kamuoyundaki değişim için uygulamayı kredilendirdiğini düşünüyor. Instagram da, ayar manuel olarak değiştirilmediği sürece siyasi içeriği otomatik olarak sınırlayan bir güncelleme getirdi.

Filistin yanlısı sosyal medya içeriğindeki artış ve bu içeriğin yayılmasını önlemeye yönelik hamleler, Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin etmelerine yönelik kurumsal itirazların altını çiziyor. Daha da önemlisi, Filistin'in özgürleşmesinin yakın olduğunu gösteriyor, yoksa Filistin aktivizmi etkili bir erişim kazanmadıysa neden engellemek için karşı dengelemeler uygulansın?

Sosyal medya kullanıcılarının akışlarından geçen dezenformasyona karşı tetikte olmaları bir zorunluluktur.

Bilgi kaynaklarımızı tarafsızlaştırmaya yönelik ortak bir çaba göstermezsek, yalnızca iğrenç eylemleri meşrulaştırmakla kalmayıp aynı zamanda sömürgeci zihniyeti küresel olarak sürdürmeyi amaçlayan bir ahlakın yayılması riskiyle karşı karşıya kalırız.

Kaynak: Mepa News

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.