TL ile sözleşme tebliği yürürlükte

TL ile sözleşme tebliği yürürlükte

Hazine ve Maliye Bakanlığının Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karara İlişkin Tebliğ’deki değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığının Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karara İlişkin Tebliğ’deki değişiklik, Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye’de yerleşik kişilerin dövize endeksli gayrimenkul, menkul, iş, hizmet sözleşmeleri yapmasının önüne geçen ve mevcuttaki sözleşmelerin TL’ye çevrilmesine ilişkin esaslar ve istisna kapsamındaki sözleşmeler söz konusu kanunun 8'inci maddesinde 25 başlık altında yeniden düzenlendi

Buna göre artık kira, satış, danışmanlık, ev, iş yeri, arsa satış gibi hizmet ve faaliyetler Türk Lirası ile yapılacak. Mevcut sözleşmeler ise 2 Ocak'taki kurdan TL'ye çevrilecek. Tebliğe göre, dövizle imzalanmış mevcut sözleşmeler TL'ye çevrilirken geçerli olacak TL tutarı için tarafların mutabakatı aranacak.

Taraflar, TL tutarında anlaşamazsa, 2 Ocak 2018'den önceki sözleşmeler için 2 Ocak 2018 tarihli "Merkez Bankası efektif satış kuru" dikkate alınacak. 2 Ocak 2018 sonrasındaki sözleşmelerin yenilenmelerinde ise sözleşme tarihindeki döviz kuru baz alınacak.

Yasaya istisna durumlar

Dövizle sözleşmelerde bazı istisnalar da olacak. Türkiye Cumhuriyeti ile vatandaşlık bağı bulunmayan Türkiye’de yerleşik kişilerin taraf olduğu iş sözleşmeleriyle ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslimlerle döviz kazandırıcı faaliyetler kapsam dışında olacak. Yurt dışında yerleşik kişilerin Türkiye’de bulunan şube ve temsilcilikleriyle yüzde elli ve üzerinde pay sahipliklerinin bulunduğu şirketlerin yaptığı sözleşmeler de yine döviz cinsinden gerçekleştirilebilecek. Türkiye'de forma giyen yabancı futbolcu sözleşmeleri de istisna kapsamına girecek.

Sözleşmeler yenilenirken ise tüketici fiyat endeksi (TÜFE) dikkate alınacak. TÜFE oranından fazla artış yapılamayacak.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.