'Topal ördek' Obama, 500'den fazla can aldı

'Topal ördek' Obama, 500'den fazla can aldı

Başkanlık koltuğunu Trump'a devredeceği kesinleştiği andan itibaren "topal ördek" pozisyonuna düşen Obama'nın bu döneminde 500'den fazla sivil öldürüldü.

Obama yönetiminin son haftalarında, IŞİD ve Şam'ın Fethi Cephesi'ne yönelik hava saldırıları büyük bir artış gösterdi. Bu saldırılarda grupların çok sayıda mensubunun ve üst düzey liderlerinin yanı sıra, yüzlerce sivil de yaşamını yitirdi. Uluslararası basın ise bu olaylara oldukça ilgisiz gözüküyor.

Musul ve Rakka'da IŞİD Karşıtı Koalisyon 500'e yakın can aldı 

Musul'u IŞİD'ten ele geçirmek için düzenlenen operasyonların resmi olarak başlatıldığı 17 Ekim tarihinden bu yana Airwars araştırmacıları şehir içinde ve çevresinde sivil kaybına neden olan 91 hava saldırısı rapor etti. Bunlardan 35'i 2017 yılında gerçekleşti.

 

Şimdiye kadar Irak'ın en büyük ikinci şehrinde "kazaen" sivilleri hedef alan 4 hava saldırısı doğrulandı, bu saldırılarda 20 sivil yaşamını yitirdi. 35 saldırı resmi kaynaklarca doğrulanmasa da, ikiden çok güvenilir yerel kaynağın doğrulamasıyla "makul" kabul edildi. Bu hava saldırılarında ise 294 ile 350 arası sivil hayatını kaybetti.

 

Aynı tarihlerde IŞİD karşıtı koalisyonun Rakka'da sürdürdüğü saldırılarda sivillerin ölümü ile sonuçlanan 62 vaka gerçekleştiği belirtildi. Bu vakaların ikisi koalisyon tarafından doğrulanırken 43'ü Airwars araştırmacıları tarafından "makul" olarak değerlendirildi. Bu saldırılarda 154 ile 229 arası sivil öldürüldü.

Sivil ölümleri gündelik olaylar haline geldi 

Ocak ayında Musul'da sivil ölümleri gündelik hale gelmiş durumda. Irak hükümeti ve Şii milislerin şehrin doğu yakasını tamamıyla ele geçirmesi ve yakın çatışmaların yaşanması birçok sivil ölümüne sebep olurken koalisyonun IŞİD hedeflerini havadan bombalarken çok da seçici davranmadığı söylenilebilir. Şehre bağımsız gazetecilerin erişimi oldukça kısıtlı olduğu için sivil kayıpları ve insan hakları ihlalleri tümüyle yansıtılamıyor. Şehirde meydana gelen sivil kayıpları ya duyulmuyor yahut üzerinden aylar geçtikten sonra duyulabiliyor.

 

İki şehir de yabancı hava kuvvetleri tarafından ağır şekilde vuruluyor. Kuşatma şartlarının kendisini şiddetli bir biçimde hissettirdiği şehirlerde sivil kayıpları oldukça fazla. Obama'nın görevi bırakmasına kısa bir süre kala yapılan bu saldırılarda 500'e yakın sivil katledilmiş durumda. Medya ise bu ölümlere karşı sessizliğini muhafaza etmekte ısrarcı. Yerel raporlar haricinde haberi dahi yapılmayan bu saldırılar uluslararası gündeme girmeyi başaramıyor. Roketler, topçu atışları, hava saldırıları ve her türlü patlayıcının hedefi olan Musul şehrinde sivil kayıpları her geçen gün artıyor. Saldırıların başladığı tarihte yaklaşık 1.2 milyon insana ev sahipliği yapan şehirde çatışmalar sürüyor. Savaşın başlarında IŞİD, Irak hükümeti güçlerinin eline geçen mahallelere gelişigüzel havan atışları yapmaktaydı. Irak hükümeti güçleri ve koalisyon kuvvetlerinin orantısız ve rastgele saldırıları da sivillerin hayatlarına mal olmaya devam ediyor. Şehirde yaşayan siviller, IŞİD'in şehir içindeki mevzilerini ve keskin nişancılarını vurmak için koalisyonun orantısız kuvvet kullandığını ve bunun sivil ölümlerine yol açtığını belirtiyor. Bombardımanlar sonucu enkaz altında kalan cesetlere bazen bir ay sonra ulaşılabiliyor.

İdlib ve Halep'te ABD saldırıları arttı 

Öte yandan İdlib'te de ABD'nin rejim muhalifi güçlerden Şam'ın Fethi Cephesi'ni hedef alan saldırıları sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda insansız hava araçlarıyla yapılan hava taarruzları sonucu grubun birçok üst düzey lideri hayatını kaybetti. Halka açık yollarda, şehirlerin ve kasabaların içlerinde yapılan bu saldırılardan siviller de etkileniyor. Geçtiğimiz gün İdlib güneyindeki Neyrab'da ABD uçaklarının gerçekleştirdiği saldırıda aralarında çocukların da bulunduğu birçok sivil yaşamını yitirmişti.

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.