Total'e 500 bin euro ceza

Total'e 500 bin euro ceza

Paris mahkemesi, İran eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani’nin oğlu Mehdi Haşimi aracılığıyla Tahranlı yetkililere rüşvet verme suçundan Total'e 500 bin euro para cezası verdi.

Paris mahkemesi, 1997 tarihli bir davada İran eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani’nin oğlu Mehdi Haşimi aracılığıyla Tahranlı yetkililere rüşvet verme suçundan, Fransız enerji grubu Total'e 500 bin euro para cezası verdi.

Savcı, Total’i yaklaşık 20 yıl önce, İranlı bir yetkiliye Güney Pars Gaz Sahası'nı işletmek için açılan ihalede kendilerine kolaylık sağlaması için 30 milyon dolar ödemekle suçladı.

Yolsuzluk iddiası, bir doğalgaz yatağının 1997 yılında sonuçlanan işletme ihalesiyle ilgili olarak ortaya atılmış, İsviçre'de açılan bir banka hesabı kullanılarak İranlı bir aracıya Total'den para akışının gözlenmesi sonunda inceleme başlatılmıştı. Dava kapsamında ifade edilene göre, para akışının 1996'dan 2004'e kadar sürdüğü belirlenmişti.

Mahkemeye sunulan belgelerde 1995 ile 2004 yılları arasında Mehdi Rafsancani “yolsuzluk, zimmet ve rüşvet” suçlamasıyla üç yıl önce 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Bu Total sözleşmelerinin İran mahkemelerinde sonlandığı ilk dava değil. Şirket, ABD’de doğalgaz ve petrol ihalelerini kazanmak için 2013 yılında bazı kişilere 398 milyon dolar rüşvet vermişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.