Trump: ABD'deki Yahudiler İsrail'i sevmiyor

Trump: ABD'deki Yahudiler İsrail'i sevmiyor

ABD eski başkanı Donald Trump ABD'deki Yahudileri kendisini değil Demokratları destekledikleri için eleştirdi.

ABD'nin 2017-2021 döneminde başkanı olan ve Kasım 2024 seçimlerinde başkanlık için yeniden yarışacağını açıklayan Donald Trump (1946-) İsrailli gazeteci Barak Ravid ile yaptığı röportajda ABD'deki Yahudileri İsrail'e desteğine rağmen kendisini değil Demokratları destekledikleri için eleştirdi.

Trump İsrailli gazeteci Barak Ravid'in soruları üzerine şu açıklamalarda bulundu:

"İsrail'i sevmiyorlar"

- ABD'deki Yahudilerin çoğu İsrail için tüm yaptıklarıma rağmen seçimde (Kasım 2020 ABD başkanlık seçimi) Demokratlara (Biden'a) oy verdi. ABD'deki Yahudiler demek ki İsrail'i sevmiyorlar.

- ABD'deki Yahudilerin desteklediği Demokratlar ABD'deki Yahudi lobisini her geçen gün zayıflatıyorlar. Yahudi lobisinin Kongre ve Senato üzerindeki etkisi zayıflıyor. Bu gelişmeler ABD'deki Yahudilerin oylarıyla gerçekleşiyor. Artık ABD'de Yahudilerin mutlak gücü yok.

- ABD'deki Hristiyan Evanjelikler, Yahudilerden çok daha fazla İsrail'i seviyor ve İsrail'in çıkarlarını korumaya çalışıyorlar. ABD'deki Yahudilerin gündeminde ise İsrail yok.

ABD'deki Yahudiler Demokratlara daha çok oy veriyor

Dünya üzerindeki 17,5-18 milyon Yahudi nüfusunun yaklaşık 8 milyonu ABD'de, 6,5 milyonu ise İsrail'de yaşıyor. Geçmişten bu yana nüfuslarına oranla ülkede çok daha fazla etki sahibi olan ABD'deki Yahudilerin çoğunun seçimlerde Demokrat Parti'yi desteklemesi dikkat çekiyor. 

ABD'deki Yahudilerin seçimlerde Demokrat Parti'yi destekleme oranı 2000 seçimlerinde zirve yapmıştı. Bu seçimde ABD'deki Yahudilerin %80'i Demokrat Parti'nin adayı Al Gore'a oy verirken sadece %19'u Cumhuriyetçi George Bush'a oy vermişti.

3 Kasım 2020'de ise ABD'deki Yahudilerin yaklaşık %70'inin Biden'a oy verdiği belirtiliyor. ABD'deki Yahudi seçmenin genç kısmının ise Trump ve Biden arasında yarı yarıya bölündüğü gözlemleniyor. 3 Kasım 2020 seçimlerinde ABD'deki Evanjeliklerin ise ezici çoğunluğu Trump'ı desteklemişti.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.