Trump ABD'yi Trans Pasifik İşbirliği'nden çekti

Trump ABD'yi Trans Pasifik İşbirliği'nden çekti

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump ülkesini Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması’ndan çıkaran karara imza attı.

Trump; ABD, Japonya ve 10 Pasifik Bölgesi ülkesi arasında 5 Ekim 2015 tarihinde imzalanan ve son yirmi yılda imzalanan en önemli ticaret anlaşması sayılan Trans Pasifik İşbirliği Anlaşması'ndan ABD'yi çıkaran karara imza attı. 

Seçim kampanyasında göreve geldiğinde 12 ülkeyi ilgilendiren bu anlaşmayı rafa kaldıracağını söyleyen Trump, Beyaz Saray’daki ilk resmi iş gününde sözünü tuttu: “Ticaret yapmaya devam edeceğiz ancak bire bir anlaşma olacak. Eğer biri yanlış davranırsa biz onlara fesih mektubu göndereceğiz. Ya onlar 30 gün içinde durumu düzeltir ya da biz ayrılırız.”

Anlaşma 2015 yılında Barack Obama tarafından imzalanmıştı.

Trump’ın vaatlerinden biri de Meksika sınırına duvar örülmesi planıydı. Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto, sorunların çözümü için diplomasi çağrısı yaptı:“Ne uzlaşmazlık ne de boyun eğme. Diyalog ve müzakere tek çözüm.”

Trump’ın 22 yıldır ABD, Kanada ve Meksika arasında uygulanan Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’nı (NAFTA) da gözden geçirmesi bekleniyor. Bu kapsamda üç ülkenin liderinin buluşması planlanıyor.

Kaynak: Euronews Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.