Trump Başkan adaylığına bir adım daha yaklaştı

Trump Başkan adaylığına bir adım daha yaklaştı

Eski ABD Başkanı Donald Trump Güney Carolina eyaletindeki ön seçimlerde kesin zafer kazanarak aday olma yönünde büyük bir başarı kazandı.

Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin 2024 başkanlık önseçimlerinde eski Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Nikki Haley'i kendi eyaleti Güney Carolina'da yenerek bir kez daha kesin bir zafer elde etti.

Associated Press ve diğer ABD medya kuruluşları, Cumartesi akşamı sandıkların kapanmasından kısa bir süre sonra Trump'ı eyaletteki önseçimin galibi ilan etti.

Kesin sonuçlar henüz açıklanmadı, ancak Edison Research'e göre beklenen oyların yaklaşık yarısı sayıldığında Trump yüzde 59,7'ye yüzde 39,7 öndeydi.

Columbia eyaletinin başkentindeki bir seçim gecesi partisinde destekçilerine seslenen eski başkan, dikkatini Kasım ayındaki genel seçimlere çevirdi ve yeniden seçilmesi halinde ABD'ye "daha önce hiç olmadığı kadar saygı duyulacağı" sözünü verdi.

Trump, "Hiç böyle bir ruh olmamıştı" dedi. "Cumhuriyetçi Parti'nin şu anda olduğu kadar bütünleştiğini hiç görmemiştim."

Eski başkan, hakkında açılan bir dizi hukuk ve ceza davasına rağmen Cumhuriyetçi Parti içinde güçlü bir hakimiyet kurdu ve şu ana kadar tüm eyaletlerdeki yarışları kazandı.

Trump'ın Güney Carolina'daki zaferi, Kasım ayında Demokrat rakibi Başkan Joe Biden ile yeniden karşılaşma olasılığını da arttırıyor.

Cumartesi günü Güney Carolina'dan bildiren Al Jazeera'den Shihab Rattansi, Trump'ın zafer konuşması sırasında Haley'in adını bile anmadığına dikkat çekti.

Rattansi, "İleriye dönük politika bu olacak," dedi. "Bu tamamen Biden'la ilgili."

Kaybetmesinin ardından Charleston kentinde destekçilerine yaptığı konuşmada Haley, "Bu hafta başında Güney Carolina'da ne olursa olsun başkanlık için yarışmaya devam edeceğimi söylemiştim,” dedi ve ekledi: "Ben sözünün eri bir kadınım."

Devam etme taahhüdü kalabalıktan "Nikki! Nikki!" sloganlarıyla karşılandı.

Haley, "Amerikalıların çoğunluğu hem Donald Trump'ı hem de Joe Biden'ı onaylamazken bu mücadeleden vazgeçmeyeceğim." diye ekledi.

Ancak eski BM büyükelçisinin Cumhuriyetçi Parti adaylığını kazanmak için gerçek bir yolu yok ve parti büyük ölçüde Trump'a bağlı.

Haley kendi eyaletinde bile yüksek profilli siyasi destekleri toplamakta zorlandı. Güney Carolina'dan sadece bir Cumhuriyetçi temsilci, Ralph Norman, Trump yerine onu destekledi.

Trump ise Güney Carolina zaferini, aralarında Güney Carolina senatörleri Tim Scott ve Lindsey Graham'ın yanı sıra eyalet valisinin de bulunduğu bir dizi destekçisiyle birlikte kutladı.

Trump Güney Carolina'ya Maryland'de düzenlenen ve muhafazakârların yıllık olarak bir araya geldiği en büyük toplantı olan Muhafazakâr Siyasi Eylem Konferansı'nda (CPAC) yaptığı konuşmadan kısa bir süre sonra geldi.

Orada yaptığı konuşmaların çoğu Biden'a odaklanmıştı. Trump 90 dakikalık konuşmasında başkanı ülkenin gerilemesine seyirci kalmakla suçladı.

Kasım ayında Biden'ı yenmesi halinde bunun ABD için bir "hesap günü" ve kendisinin "nihai ve mutlak intikamını" temsil edeceğini de sözlerine ekledi.

Biden ise eski Cumhuriyetçi başkanın ülke için bir tehdit oluşturduğu uyarısında bulundu.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.