Trump: Bizden sonra Türkiye Rusya ve İran, Afganistan'da teröristlerle savaşmalı

Trump: Bizden sonra Türkiye Rusya ve İran, Afganistan'da teröristlerle savaşmalı

ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan'da devam eden barış sürecine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Afganistan'da devam eden barış sürecine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Trump, "Dünyadaki diğer ülkelerin Afganistan'daki teröristlere karşı çok az çaba sarf ettiğini" dile getirdi.

Beyaz Saray'da yaptığı açıklamalarda Trump Rusya, Türkiye, İran, Hindistan, Pakistan gibi ülkeleri örnek göstererek "Diğer tüm ülkeler de onlarla savaşmalı çünkü burada 19 yıl daha kalmak istiyor muyuz? Hiç sanmıyorum." ifadesini kullandı ve bu ülkelerin Afganistan'da kendilerinin ardından savaşa dahil olması gerektiğini söyledi.

Trump geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, ABD güçlerinin ülkeden tamamen çekilmeyeceğini, Taliban'ın ülkeyi yeniden ele geçirmesini önlemek için birilerinin burada kalması gerektiğini ifade etmişti.

Görüşmeler yaklaşık bir yıldır sürüyor

Taliban, 2001 yılında ABD destekli güçlerce devrilmesinin ardından hala Afgan topraklarının önemli bir bölümünü elinde bulunduruyor.

Çoğu ABD'li 20 bin yabancı asker, ABD liderliğindeki NATO eğitim gücünün bir parçası olarak Afgan güçlerine eğitim veriyor. Bazı ABD güçleri de 'terörle mücadele' operasyonları yürütüyor.

Taliban'ın Siyasi Ofis Sözcüsü Süheyl Şahin, basın mensuplarına daha önce yaptığı açıklamada ABD ile Taliban arasındaki anlaşma taslağının tamamlanmak üzere olduğunu dile getirmişti.

ABD ile Taliban, 2018 yılının Ekim ayından bu yana Afganistan barış süreci kapsamında görüşmeler gerçekleştiriyor.

Katar'ın başkenti Doha'da süren görüşme sürecinde Taliban yabancı güçlerin Afganistan'dan çekilmesini şart koşuyordu. ABD de Afganistan'ın kendilerine karşı kullanılmaması garantisinin sağlanmasını istiyordu.

ABD aynı zamanda Taliban'ın Kabil hükümetiyle görüşmesi konusunda ısrarcıyken, Taliban ise "ABD kuklası" olarak nitelediği Kabil hükümetiyle görüşmeyi reddediyordu.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.