Trump Filistin meselesine dair "Yüzyılın Anlaşması"nı açıkladı

Trump Filistin meselesine dair "Yüzyılın Anlaşması"nı açıkladı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Filistin-İsrail meselesine "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırladığı "Yüzyılın Anlaşmasını" açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Filistin-İsrail meselesine "çözüm bulmak" iddiasıyla hazırladığı "Yüzyılın Anlaşmasını" açıkladı. 180 sayfalık metin İsrail hükümeti tarafından memnuniyetler karşılanırken, Filistinli yetkililerin tepkisini çekti.

Trump, açıklamasında Kudüs'ün İsrail'in 'bölünmez' başkenti olmaya devam edeceğini söyledi. Amerikalı lider, Filistin'in devlet olarak tanınmasının ise ancak terörden tamamen vazgeçildiğinde mümkün olacağını ifade etti.

Anlaşma gerçekleşirse iki devletli bir yapı ile Filistin başkenti doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet olarak tanınacak ve sınırları bugünkü topraklarının iki katı olacak. ABD Doğu Kudüs'te ayrıca bir büyükelçilik açacak ve Fİlistin'e 50 milyar dolarlık yardım hibe edilecek.

Anlaşmada ayrıca Gazze ve Batı Şeria arasında yollar ve köprüler inşa edileceği ancak Batı Şeria'daki yerleşimlerin olduğu haliyle kalacağı belirtiliyor. Önümüzdeki dört yıl boyunca yeni yerleşim yerleri inşa edilmeyecek ancak bu süre dolduğunda yerleşim yeniden başlayacak. Bu süre boyunca güvenlik ve polis gücü İsrail tarafından sağlanacak.

Trump konuşmasında, İsrail'e karşı nefretin, Hamas'ın faaliyetlerinin ve 'İslami cihat'ın sonlandırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a da seslenen Trump, "Abbas, barış yolunu seçersen hem ABD hem diğer ülkeler yardım için yanında olacaktır." dedi.

ABD Başkanı, Filistinlilerin anlaşmayı gözden geçirip, bağımsız devlet olmak için 4 yıllık süresi olduğunu sözlerine ekledi.

Filistinlilerden tepki

Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde bugün düzenlenen gösterilerde, ABD ile İsrail'in izlediği politikalara tepki gösteren eylemciler, "Yüzyılın Anlaşması'na hayır" sloganları attı.

Başbakanı Netanyahu, "barış planını" görüşmek üzere dün ABD Başkanı Trump ile Beyaz Saray'da bir araya gelmişti.

Trump konuyla ilgili yaptığı son açıklamada, "Bu çok büyük bir plan ve İsrail ile Filistinlilere yönelik bir teklif görevi görecek. Gerçekleşmeye en yakın plan bu. Neler olacağını göreceğiz. Başbakanın ve birçok Arap ülkesinin desteğine sahibiz. Sanıyorum sonunda Filistinlilerin de desteğini alacağız" diye konuşmuştu.

Trump’ın barış planı

ABD yönetiminin barış planında, İsrail'in topraklarından sürdüğü 6 milyona yakın Filistinli mültecinin dönüş hakkına ise değinilmediği belirtiliyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas planı "yüzyılın şamarı" olarak nitelendirdi ve bazı ekonomik yardımlar dışında Filistin halkı lehine hiçbir şey içermediğini ifade etti.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.