Trump: Gazzeliler açlıktan ölüyor

Trump: Gazzeliler açlıktan ölüyor

İsrail bu ayın başlarında bölgeyi geri alma planını onaylamasının ardından Gazze'deki saldırılarını artırdı.

ABD Başkanı Donald Trump Cuma günü yaptığı açıklamada, İsrail'in bir soykırım savaşı yürüttüğü kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde “çok sayıda insanın açlıktan öldüğünü” söyledi.

Trump'ın Gazze'yle ilgili kısa açıklamaları, ikinci döneminin ilk dış gezisini tamamladığı sırada geldi.

İsrail ile Hamas arasındaki iki aylık ateşkes Mart ayında, İsrail'in Gazze'ye yeniden tam bir abluka uygulamasından kısa bir süre sonra çökmüş ve yardım kuruluşları ciddi gıda sıkıntısına yol açtığını söylemişti.

Cuma günü Gazze'deki sivil savunma teşkilatı gece yarısından bu yana İsrail saldırılarında 56 kişinin öldüğünü ve onlarca kişinin yaralandığını açıkladı.

“Gazze'ye bakıyoruz. Ve bunu halledeceğiz. Pek çok insan açlıktan ölüyor” dedi Trump Abu Dabi'de gazetecilere yaptığı açıklamada.

İsrail, 2 Mart'ta Gazze'ye insani yardım girişini tamamen kesmiş ve bölgeyi tam bir ablukaya almıştı.

Hamas Perşembe günü, savaştan harap olmuş bölgeye insani yardımın yeniden sağlanmasının görüşmeler için “en önemli şartları” olduğunda ısrar etti.

Hamas ayrıca Trump'ın bölgeyi ele geçirmeyi tekrar gündeme getirmesinden saatler sonra Gazze'nin “satılık” olmadığı uyarısında bulundu.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 18 Mart'ta yeniden başlattığı saldırılardan bu yana 2.876 kişinin öldüğünü ve 7 Ekim 2023'ten bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 53.010 ulaştığını açıkladı.

İsrail bu ayın başlarında bölgeyi geri alma planını onaylamasının ardından Gazze'deki saldırılarını artırdı.

BM kuruluşları haftalardır gıda ve temiz sudan yakıt ve ilaca kadar Gazze'de her şeyin tükendiği uyarısında bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü, Gazze'de kanser ve kalp tedavisi sağlayan son hastanenin, Salı günü İsrail'in saldırısı sonucu “ciddi şekilde hasar görmesi ve erişilemez hale gelmesinin” ardından faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

BM Filistin toprakları özel raportörü Francesca Albanese, İsrail'i “İnsanlıktan geriye kalanları öldürmekle” suçladı.

İsrail yardımları kesmesinin ve askeri baskının Hamas'ı kalan rehineleri serbest bırakmaya zorlamak için olduğunu savunuyor.

Ancak üst düzey Hamas yetkilisi Basim Naim, Gazze'ye yardım girişinin “elverişli ve yapıcı bir müzakere ortamı için asgari gereklilik” olduğunu ifade etti.

Naim, “Gıda, su ve ilaca erişim temel bir insan hakkıdır, müzakere konusu değildir” diye ekledi.

ABD destekli bir STK olan Gazze İnsani Yardım Vakfı, İsrailli yetkililerle yapılan görüşmelerin ardından bu ay Gazze'de insani yardım dağıtmaya başlayacağını söyledi.

Ancak Birleşmiş Milletler Perşembe günü bu girişime katılmayacağını açıkladı.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum