Trump: İran yaptırımlarına uymayanlar ağır sonuçlarla karşılaşır

Trump: İran yaptırımlarına uymayanlar ağır sonuçlarla karşılaşır

ABD Başkanı Trump, Washington yönetiminin İran'a uyguladığı yaptırımlara uymayanların ağır sonuçlarla karşı karşıya kalacağını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde başkanlığını yaptığı oturumda, dünyaya seslenerek Washington’ın Tahran’a uyguladığı yaptırımlara uyma çağrısında bulundu. Trump, Avrupa Birliği (AB) ile bu konuda yaşadığı anlaşmazlıklara da dolaylı yoldan değinerek, söz konusu yaptırımlara uymayanların ‘ağır sonuçlarla’ karşı karşıya kalacağını söyleyerek gözdağı verdi.

"Suriye rejimi İran ve Rusya'nın yardımıyla katliam yapıyor"

“Uluslararası barış ve güvenliğin korunması: Kitle imha silahlarının yayılmasının önlenmesi” başlıklı oturumun açılış konuşmasını yapan Trump, Suriye rejiminin, Rusya ve İran’ın yardımıyla katliam yaptığını söyledi. ABD Başkanı, “İran rejimi şiddet, terör ve kaos ihraç ediyor. Balistik füze programını geliştirmek için hassas malzemeler ediniyor ve bu füzeleri, Ortadoğu’nun dört bir yanına konuşlandırıyor” dedi.

Donald Trump, “İran terör sponsorluğuna liderlik ediyor. Aynı şekilde bölgede ve dışında kalan yerlerde çatışmalara sebep oluyor. Böyle bir sicili olan rejimin nükleer silah edinmesine asla izin verilmemesi gerekir” diye konuştu. Trump, ülkesinin, ‘İran rejimine füze programını geliştirmesi için fırsat sunan ve nakit paraya ihtiyaç duyduğunda yardımına koşan’ olarak nitelediği nükleer anlaşmadan Mayıs ayında çekildiğini açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, konuşmasında İran’daki nükleer malzemeyle ilgili ABD yaptırımlarının tamamen yürürlüğe gireceği Kasım ayına da işaret etti ve “İran rejimi, nükleer anlaşmanın kendisine sağladığı meblağı, Ortadoğu’nun istikrarını sarsmak adına kullandı” şeklinde konuştu.

Hedefte AB ülkeleri var

İran’ı daha şiddetli yaptırımların beklediğini söyleyen Trump, söz konusu yaptırımlara uymayan ülkelerin ise ‘ağır sonuçlarla’ karşı karşıya kalacağını belirtti. ABD’nin İran yaptırımlarına uyulmaması halindeki gözdağının, nükleer anlaşmayı kurtarmaya çalışan AB ülkelerine açık bir mesaj niteliğinde olduğu belirtiliyor.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.