Trump İsrail'in Gazze'deki savaşını hızla bitirmesi gerektiğini söyledi

Trump İsrail'in Gazze'deki savaşını hızla bitirmesi gerektiğini söyledi

Eski ABD Başkanı, Gazze'deki hava saldırılarının 'en iğrenç' videolarını yayınladığı için İsrail'i eleştirdi.

Eski Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Gazze'den gelen üzücü görüntüler nedeniyle İsrail'in Gazze'de "halkla ilişkiler savaşını kaybettiği" uyarısında bulundu.

Perşembe günü muhafazakar radyo sunucusu Hugh Hewitt'e verdiği mülakatta Trump, İsrail'i Gazze'deki hava saldırılarında yıkılan binaların "en iğrenç" ve "en korkunç" videolarını yayınladığı için eleştirdi.

Trump, "Ve insanlar o binalarda çok sayıda insan olduğunu hayal ediyor ... ve bundan hoşlanmıyorlar ve neden böyle savaş zamanı çekimleri yayınladıklarını bilmiyorum" dedi.

"Sanırım bu onları sert gösteriyor. Ama bana göre bu onları güçlü göstermiyor. Halkla ilişkiler savaşını kaybediyorlar. Hem de büyük kaybediyorlar. Ama başladıkları işi bitirmek zorundalar ve bunu hızlı bir şekilde bitirmek zorundalar, biz de hayatımıza devam etmeliyiz."

Hala "yüzde 100" İsrail'in yanında olup olmadığı sorusuna Trump doğrudan yanıt vermedi ancak İsrail'in savaşı "bir an önce bitirmesi" ve "normale dönmesi" gerektiğini söyledi.

"Ve bunu yapma şekillerini sevdiğimden emin değilim, çünkü zafer kazanmak zorundasınız. Bir zafer kazanmak zorundasınız ve bu uzun zaman alıyor" dedi.

Trump kendisini ABD tarihindeki en fazla İsrail yanlısı başkan olarak tanımlıyor ve ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararına işaret ediyor.

Ancak Trump aynı zamanda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu da sert bir şekilde eleştirerek, ABD Başkanı Joe Biden'ın 2020'de haklı olarak seçildiğini kabul ettiğinde Cumhuriyetçilerin öfkesini üzerine çekmişti.

Geçtiğimiz ay İsrail gazetesi Israel Hayom'a verdiği bir röportajda Trump, çatışma uzadıkça İsrail'in uluslararası desteği kaybetmesi konusunda benzer bir uyarıda bulundu.

Trump ayrıca Biden'ın Gazze savaşıyla ilgili politikasını da eleştirdi, hatta Demokratlara oy veren Yahudilerin "İsrail'den nefret ettiğini" iddia etti, ancak çatışmaya nasıl farklı yaklaşacağını somut olarak belirtmedi.

Perşembe günü Beyaz Saray, Biden'ın Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde ABD'nin savaşa desteğinin devamının sivillerin korunmasına yönelik "spesifik, somut ve ölçülebilir adımlara" bağlı olduğu konusunda uyardığını açıkladı.

Biden'ın sadık ABD müttefikine yönelik şimdiye kadarki en güçlü uyarısı, İsrail ordusunun ABD merkezli yardım kuruluşu World Central Kitchen'da çalışan ve aralarında bir ABD-Kanada vatandaşının da bulunduğu yedi yardım görevlisini öldürmesinin ardından geldi.

Kaynak: Mepa News

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.