Trump, Netanyahu'nun Gazze'yi tamamen işgal etme planına karşı çıkmıyor
İsrail ordusu da rehinelerin tutulduğuna inandığı bölgelere muhtemelen onların hayatlarını riske atarak girecek.
ABD'li ve İsrailli yetkililer, Trump'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu 'nun Gazze Şeridi'nin tamamını işgal etmek için yeni bir askeri operasyon başlatma planına karşı çıkmadığını belirtiyor.
İsrail Güvenlik Kabinesi'nin Perşembe günü saldırıları genişletmeye yönelik oldukça tartışmalı bir planı onaylaması bekleniyor. Kaynaklara göre Trump müdahale etmemeye ve İsrail hükümetinin kendi kararlarını vermesini izlemeye karar verdi.
Gazze şehir merkezi de dahil olmak üzere Gazze'nin merkezindeki yeni bölgelerin işgaline yönelik yeni operasyonun en az birkaç ay sürmesi ve yaklaşık 1 milyon Filistinli sivilin yerinden edilmesini içermesi bekleniyor.
İsrail ordusu da rehinelerin tutulduğuna inandığı bölgelere muhtemelen onların hayatlarını riske atarak girecek.
Netanyahu, çatışmaların durdurulması ve bölgedeki insani krize öncelik verilmesi yönündeki yoğun uluslararası baskıya ve kendi üst düzey generallerinin itirazlarına rağmen savaşı tırmandırmaya hazırlanıyor.
İki ABD'li yetkili Axios'a Trump'ın İsrail'in yeni operasyonla ilgili karar alma sürecine müdahale etmeyeceğini söyledi.
Salı günü İsrail'in Gazze'yi tamamen işgal etmesi olasılığı sorulduğunda Trump şöyle dedi: "Gerçekten bir şey söyleyemem. Bu büyük ölçüde İsrail'e bağlı olacak."
Netanyahu ve yardımcıları Hamas'ın İsrail'in kabul edebileceği şartlarda kapsamlı bir ateşkes ve rehine anlaşması imzalamakla ilgilenmediğini ve bunu sadece askeri baskının değiştirebileceğini iddia ediyor.
"Mevcut belirsizlikte kalmak istemiyoruz ve Hamas'ın taleplerine teslim olmak istemiyoruz. Yani aslında geriye tek bir seçenek kalıyor, sert bir adım atmak. Elimizde kalan son kart bu" diyor Netanyahu'nun Axios'a konuşan yardımcılarından biri.
Kaynak: Mepa News
