Trump, Obama'dan 3 kat fazla sivil katletti

Trump, Obama'dan 3 kat fazla sivil katletti

Rakka ve Musul'a yönelik operasyonlarda, 'düzenli bir şekilde bir kenti yok etme, taş taş üstünde bırakmama' stratejisi izlenmişti.

Airwars haber kanalının bildirdiğine göre 2017 yılında Irak ve Suriye’deki sivil ölümleri üç katına çıkarken bunun başlıca faktörünün Trump’ın ilan ettiği bir ‘’yok etme savaşı’’ olduğu belirtildi.


ABD liderliğindeki koalisyonun Irak ve Suriye’deki savaşında öldürdüğü sivillerin sayısı, 2017 yılında savaşların kalabalık kentsel alanlarda yoğunlaşmasının ardından üç katına çıktı.


Kamu kaynaklarından veri toplayıp derleyen gazeteci topluluğu Airwars’a göre iki ülkede savaşçıların dışında 3923 ile 6102 arasında kişi öldürüldü. Bu istatistik, geçen sene1243 ila 1904 arasında gösteriliyordu.

Irak'ta Şii milisler, Suriye'de PKK ile ittifak

Koalisyon geçen sene IŞİD’i Musul şehrinden çıkartma adına verilen yorucu savaşta Bağdat hükümeti güçleri ve Şii milisleri desteklemişti. Bunun yanında aylarca savaşın ardından Suriye’nin Rakka şehrine konuşlanmaları konusunda da PKK'yı destekliyordu. 


Airwars, ölümlerdeki artışın kent içlerindeki şiddetli savaşlardan kaynaklandığını aktardı.

'Yok etme' stratejisi

Ancak bunun yanında ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin de kısmen suçlu sayılabileceğini bildirdi.


‘’Bu rakam IŞİD karşısında bir ‘’yok etme savaşı’’ ilan eden Trump başkanlığının başlamasıyla aynı zamana denk geldi. Yeni yönetim tarafından sivilleri koruma amaçlı alınmış önlemlerin azaltılması, kayıplarda "hızlı artışa" katkıda bulunmuş olabilir.’’


Airwars, koalisyonun bir önceki yıla göre yüzde 50 artışla 11.573 topçu ve hava saldırısı gerçekleştirdiğini söyledi. Raporda, geçtiğimiz yıl Irak da ve Suriye de 766 saldırıda 2.443 sivilin yaralandığı belirtildi.

Rus saldırıları da raporlandı

Ayrıca Suriye'deki Rus operasyonlarının kayıplarını da izlemekte olan Airwars, 2017 yılındaki Koalisyonla bağlantılı sivil ölümlerinin Rusya’ya atfedilen sayıdan daha fazla olduğunu söyledi.


Suriye'deki koalisyon saldırılarında öldürülen sivillerin sayısının 2016'ya göre dört kat arttığı belirtildi. Rakka savaşında en az 1.450 sivil öldürülürken, Irak'ta ise ölümler yüzde 87 oranında arttı.


Airwars’ın belirttiğine göre Ekim 2016'da Musul savaşının başlaması ile Temmuz ayında "kurtuluşun" ilan edilmesi arasında Koalisyon saldırıları sonucu 1066 ila 1579 arasında sivil öldürüldü.


Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.