Trump öncülüğünde Arap NATO'su kuruluyor

Trump öncülüğünde Arap NATO'su kuruluyor

ABD öncülüğündeki Körfez itifakının İran'a karşı faaliyet yürüteceği ifade edildi.

ABD Yönetimi ve Arap Devletleri yetkilileri, kurulacak koalisyonun Kuzey Atlantik Koalisyonu'nun (NATO) Ortadoğu veya Arap versiyonu olacağını belirtti.

Kaynakların verdiği bilgiye göre Beyaz Saray, İran’a karşı kurulacak  koalisyon ülkeleri ile savunma, ekonomi ve siyasi alanda ilişkilerini daha da geliştirmek istiyor.

Halihazırda üzerinde çalışılan ve 'Sünni' müttefiklerin çatı yapısını oluşturacağı projeye, Beyaz Saray ve Ortadoğu'daki kaynaklar Arap NATO'su adını veriyor.

Söz konusu proje, 6 Körfez ülkesinin yanı sıra Mısır ve Ürdün'ü kapsayacak.

İlk zirvenin adresi Washington

Kısa adı MESA olan Ortadoğu Stratejik İttifakı (Middle East Strategic Alliance) projesinin, 12 - 13 Ekim tarihlerinde Washington'da yapılması planlanan bir zirvede tartışılması öngörülüyor.

Beyaz Saray'dan 'ittifak' ile ilgili yapılan açıklamada, 'son birkaç aydır bölgesel ortaklarımızla plan üzerinde çalışıyoruz" denildi.

Amerikalı bir diplomatik kaynak, planın geçtiğimiz yıl Trump'ın Suudi Arabistan gezisi öncesi gündeme geldiğini ancak ittifak şeklinde ele alınmadığını dile getirdi. Bazı Arap kaynaklarsa planın yeniden ele alındığını ve üzerinde çaba harcandığını aktardı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü, konuyla ilgili açıklamasında "MESA, İran’ın saldırganlığı, terörizm ve aşırılıkla mücadele edecek ve Ortadoğu’ya istikrar getirecek" diye konuştu.

Sözcü Başkan Trump'ın belirtilen tarihlerde bir güvenlik zirvesine ev sahipliği yapıp yapmayacağını teyit etmedi.

Ayrıca diplomatik kaynaklar da güvenlik planının ekim ayı ortasına kadar tamamlanıp tamamlanmayacağından emin olmadığını belirtiyor.

Daha önceki Amerikan yönetimlerinin Körfez ve Arap müttefikleri ile resmi bir ittifak geliştirme girişimleri geçmişte de başarılı olamamıştı.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.